Engelliler Yaz Kampı, Şile’de Hayat Buluyor

Marmara Fidancılık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Şile Engelliler Yaz Kampı”nı hayata geçiriyor. Engelli vatandaşlarımızın aileleriyle birlikte gönüllerince vakit geçirebilecekleri tesisin Proje Müdürü Murat Aktomas ile yaptığımız röportajı, siz kıymetli Haber Teknik okuyucuları ile paylaşıyoruz.

H.T.: Merhaba Murat Bey, öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz lütfen.

M.A.: Merhaba. Ben Murat Aktomas. 1994 Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Uzun yıllar yalıtım sektöründe çalıştıktan sonra 2011 yılında kendi şirketimi kurarak faaliyetlerimi sürdürdüm. Son üç aydır da Marmara Fidancılık’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Şile Engelliler Yaz Kampı’nın inşaatında Proje Müdürü olarak görev yapmaktayım.

H.T.: Biraz da Marmara Fidancılık’tan bahsedelim.

M.A.: Marmara Fidancılık, 1994 yılında kurulmuş bir rmadır. Ana faaliyet alanı, peyzajdır. İş hayatına her rma gibi küçük çaplı peyzaj işleri yaparak başladı. Bursa’nın Kestel ilçesinde faaliyete geçirdiği bitki üretim tesisi ile peyzaj sektöründeki yerini sağlamlaştırdı. Firmamız, 1996’da taahhüt işlerine girdi ve 1999 yılında Pamukova Bitki Üretim Tesisi’ni kurarak modern yöntemlerle bitki yetiştirmeye başladı. Burada yetiştirdiğimiz bitkileri, şu anda dünyanın dört bir yanına da ihraç etmekteyiz.

Şu anda başında bulunduğum, ‘Şile Engelliler Yaz Kampı’ da Marmara Fidancılık’ın konut betonarme imalatı konusunda hayata geçirdiği ilk proje olma özelliğine sahiptir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait bu projenin kontrolünü Kiptaş yapmaktadır.

H.T.: Bizi Şile Engelliler Yaz Kampı projesi konusunda aydınlatmanızı rica ediyoruz.

M.A.: Şile Engelliler Yaz Kampı Projesi; 100 dönüm alan üzerinde, 37 tane iki blok yani 74 daireden oluşmaktadır. Proje tamamlandığında engelli vatandaşlarımız bu tesiste, aileleri ile birlikte kalabilecekler. Tesis; personel konaklamasına imkan veren mekanlar ve idari alanlar dışında ziyaretçilerin gönüllerince spor yapmalarını sağlayacak futbol sahası, tenis kortu, basketbol sahası, binicilik ve ok atış alanlarına sahip olacak

Bunlara ek olarak yine ziyaretçilerin sosyal aktivitelerini gönüllerince yerine getirebilecekleri; sinema, tiyatro ve konferans salonu ile burada konaklayanların keyi i zaman geçirmelerini sağlayacak.

Projedeki binaların inşası bittiğinde; yürüyüş alanları, yeşillendirme çalışmaları, süs havuzları ve diğer peyzaj uygulamaları gerçekleştirilecek. Tesisin arka tarafındaki derenin ıslah edilme çalışmaları tamamlandıktan sonra Kasım ayında da tamamlanmış olarak önümüzdeki yaz mevsiminde faaliyete geçmek üzere İBB’ye tarafımızca teslim edilecek.

H.T.: Projeye biraz da yalıtım tekniği açısından yaklaşabilir miyiz lütfen.

M.A.: Pek tabi. Proje ilk etapta düz çatı olarak düşünülmüştü. Yani başlangıçta çatı imalatı söz konusu değildi. Daha sonra Kiptaş’tan gelen talep doğrultusunda projede değişikliğe gidildi ve düz çatının yerini kiremit çatı aldı.
Projede, perde duvarını sudan ve rutubetten korumak için yüksek yoğunluklu polietilenden üretilen TekDrain YKL Perde Yalıtımı Korumu Levhası’nı kullandık. TekDrain YKL, toprak dolgusu yapılırken su yalıtımını muhtemel zararlardan koruması açısından büyük öneme sahip. Kör kasaların etrafında su sızdırmazlığını sağlamak ve sabitlemeye yardımcı olması için Prima Bantları tercih ettik.

Çatı yalıtımında da muhtemel yoğuşmayı ortadan kaldırmak için TrioTex Nefes Alan Örtülerini tercih ettik. TrioTex’i tercih etmemizdeki en önemli neden az önce de söylediğim gibi nefes alma özelliğine sahip olmasıdır. Zira bu sayede nemi etkin bir şekilde dışa aktarabilmektedir. Çatılardaki mahya bitişleri için de TrioTex Airtape Mahya Havalandırma bandının ihtiyacımız olan en iyi sonucu verebileceğini düşündük. Kiremit altındaki hava akımına izin veren yapıdaki gözeneklere sahip olmasının yanı sıra kuş, kar, toz ve yaprak gibi malzemelerin içeri girmesini önlemesi özellikleri nedeniyle bu ürünü tercih ettik. Son olarak da ısı yalıtımında FileTex Sıva ve Donatı Filelerinden 75 gramlık olanı tercih ettik.

DCIM100MEDIADJI_0021.JPG

H.T.: Projenizde neden yalıtım bantlarının kullanımının gerekli olduğunu düşündünüz?

M.A.: Yalıtım bantlarının genellikle yüksek binalarda kullanıldığını düşünürüz. Genel geçer bir ifade ile bunda haklılık payı da vardır. Çünkü yüksek binaların üst katları daha çok yağış alır. Şile Engelliler Yaz Kampı’ndan, neden yalıtım bantları kullanımının gerekli olduğunu düşündüğümüze gelince de bu bölge iklim itibarıyla yağmuru dikey olarak değil yatay olarak alıyor. Dolayısıyla da binaların yan cepheleri de sürekli yağmura maruz kalıyor.

Yalıtım bantları, genel maliyet içinde de kafa yoracak bir bedele sahip değil. Yalıtım bantlarını kullanmak, imalatın verimliliğini arttırırken işin konforu açısından bizi bir adım öteye götürüyor. Yalıtım bantlarının kullanılmasını da işin sahiplerine biz teklif ediyoruz. Bunu da çoğu zaman ekstra bir maliyet olarak müşterilerimize yansıtmıyoruz. Bununla ilgili herhangi bir endişe de taşımıyoruz çünkü yalıtımı doğru yapmak bizim için maliyetten daha önemli. Sağladığı fayda olarak baktığınızda; yalıtım bantları, doğramaların olduğu bölümden su alma ihtimalini ortadan kaldırmak özelliğine sahiptir. Binaların pencere kenarları gibi farklı malzemelerin birleşim noktaları vardır. Yalıtımda da geçişlerle kenarlarda süreklilik önemlidir. Yani, ‘yalıtımın temeli nedir’ diye soracak olursanız ‘sürekliliktir’ derim.

H.T.: Projenizde de kullandığınız İstanbul Teknik’in Prima markalı bantları hakkındaki görüşlerinizi öğrenelim.

M.A.: İstanbul Teknik’in sadece bantlarından değil genel olarak tüm ürünlerinden ve hizmetlerinden memnun olduğumuzu dile getirmek isterim. Daha önceden de İstanbul Teknik ürünlerini kullanmış ve hizmetlerinden faydalanmış biri olarak söylüyorum bunları. Projede bir ürüne ihtiyaç duyduğumuzda eğer İstanbul Teknik’in gamında olduğunu biliyorsak başka bir firmayı arama ihtiyacı duymuyoruz. Çünkü biliyoruz ki İstanbul Teknik’in ürün kalitesi, sertifika belgeleri, yatı, nakliyesi ve bunun gibi diğer tüm özellikleri bizim, dolayısıyla da projenin ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Ürünlerinin yanı sıra İstanbul Teknik’in bir diğer önemli özelliği de işin gereği yaşanabilecek anlık ihtiyaçlarda anında reaksiyon göstermeleri ve teknik anlamda bizleri destekliyor olmalıdır. Bu nedenlerden ötürü de İstanbul Teknik ile çalışmaktan oldukça memnunuz.

H.T.: Biraz da çatı uygulamalarınızdan söz edebilir miyiz?

M.A.: Çatılarda beton kiremidi kullanıyoruz. Altında da TrioTex Nefes Alan Örtü kullanıyoruz. İstanbul Teknik’in de desteği ve danışmanlığıyla çalışmalarımız hali hazırda devam etmekte. Şu anda çıtalaması yapılıyor. Çatı uygulamalarımızda TrioTex’i tercih etmemizin nedeni, yoğuşmayı engellemektir. Daha önceden de çatı yalıtımı yapılıyordu. Başlangıçta kiremit altı örtülerinden libroit denen bitümlü kağıt kartonlar kullanılıyordu; fakat zamanla yalıtım yapılan yerin hava alması ve yoğuşulan havanın dışarı atılması gerektiğinin farkına varıldı. Bu nedenle de nefes alan örtüler üretildi. Biz de TrioTex Nefes Alan Örtüleri ile yaşanacak olan yoğuşmanın önüne geçiyoruz.

H.T.: Son olarak da tedarik süreci ile ilgili bilgi alalım lütfen. Bu noktada malzeme ve tedarikçi tercihlerinizi hangi kriterlere göre yapıyorsunuz?

M.A.: Günümüzde artık şartname denen bir gerçek var. Özel sektör için de bu durum geçerli kamu için de. Arada bir fark yok artık. Bu nedenle de projenizde kullanacağınız malzemenin istenilen şartnamelere uygun olması önemli. Ulusal ve uluslararası belli kalite serti kalarına sahip olmalı. Sonrasında da çalışacağınız rma güvenilir olmalı. Bu da yıllar süren karşılıklı alışverişin süzgecinden geçmesi anlamına geliyor. Bu noktada İstanbul Teknik’in adını anmadan edemeyeceğim. Zira İstanbul Teknik daha önceden de dediğim gibi; hem ürünlerinin kalitesiyle hem de yıllar içinde edindiğimiz güven iletişimiyle korkmadan iş verdiğimiz tedarikçilerimiz arasındadır. Bunlar bizim Marmara Fidancılık olarak tedarik yönetimi sırasında aradığımız özelliklerdir.

H.T.: Murat Bey, değerli vaktinizi bizimle paylaştığınız için size teşekkür ederiz. Son olarak okuyucularımıza ne söylemek istersiniz.

M.A.: Ben teşekkür ederim. Haber Teknik Dergisi’nin altıncı sayısını keyi e okumalarını diliyorum.