Triotex X Fire Yangın Yalıtımında Buhar Kontrol Katmanlarının Durumu

Yangın, yapılarda inşaat aşamasında ve sonrasında çeşitli sebeplerle oluşabilir. İnşaat safhasında; taş motoru çapakları, sigara, kaynak ve şaloma alevi gibi pek çok neden büyük risk oluşturur. İnşaat sonrasında ise yıldırımdan ve elektrik kontağına bağlı pek çok sebeple yangın başlayabilir. İki durumda da alev almayan veya alevin ilerlemesini önleyerek yangına dönüşmesini önleyen ürünlerin kullanılması son derece önemlidir.

triotex-x-fire-yangin-yalitiminda-buhar-kontrol-katmanlarinin-durumu-02

Cephe yalıtımında kullanılan ısı yalıtım levhasının, mineral ısı izolasyonları öncelikli olmak üzere suya karşı korunması gerekmektedir. Taş ile cam yünü gibi gözenekli malzemeler bünyelerine su alabilmekte ve aldıklarında ısı yalıtım özelliklerini önemli ölçüde kaybetmektedirler. Buna karşı ısı yalıtım levhasının soğuk tarafı olan, genelde yapı dışına nefes alan su geçirimsiz tekstil membranların uygulanması; en kolay ve en ekonomik çözümlerdir. Ortamın sıcaklık farkından kaynaklanan yoğuşmanın dışarıda oluşması ve içeri dönememesi, cephe kaplamasının çeşitli boşluk ve derzlerinden yağmur ile kar sularının sızmasının önlenmesi ve hava boşluğunda oluşan akımın ısı kaybına dönüşmesinin engellenmesi için nefes alan cephe örtülerinin kullanımı önerilir.

Bu örtüler PE, PP, PU, PET gibi poliolefin grubu hammaddeden çeşitli formlarda en çok spunbond dokusuz tekstil olarak üretilirler. Hammaddeler yanabilir malzeme olduğundan çıkan mamullerde büyük ölçüde yanabilirdir. Bu noktada ürünün yangına karşı verdiği tepkilerin çeşitli yöntemlerle düzenlenmesi gerekmektedir.

triotex-x-fire-yangin-yalitiminda-buhar-kontrol-katmanlarinin-durumu-03

EN 13501’e göre bu tip malzemeler A1, A2, B, C, D, E ve F yangın sınıfl arına sahip olmaktadır. F sınıfı test yapılmayan malzemeler için geçerlidir. E sınıfı test yapılmış ve yanabilir malzemeler için geçerlidir. C ve D sınıfl arı geç alev alma benzeri kriterlerle sınıfl andırılmış örtülerdir. B sınıfı en üst düzey yangın dayanımı anlamına gelmektedir. A1 ve A2 sınıfındaki nefes alan örtüler grubunda yanmayan ürün yoktur.

Yangına karşı ilk yöntem, yanma geciktirici katkının hammaddeye eklenmesidir. Genelde bu hammadde dış yüzey için kullanılır. Daha önce kullandığımız DIN 4102 standardına göre geç alev alma özelliği, ürünü B1 sınıfına dahil etmektedir. Şu an aktif olan EN 13501’e göre aynı ürün C sınıfında yer almaktadır.

İkinci yöntem ise yüzeye yanma geciktirici püskürtmektir. Etkisi ürün sınıfını yine B1 veya C yapar. Bu işlemin dezavantajı malzemenin bir yüzeyinin veya içinin yanabilmesi ve bu yanmanın damlamalı olmasıdır.

Üçüncü yöntem inşaat sırasındaki riski kabullenip ilgili bölgeyi tamamen yalıtmaktır; ancak bu hem çok riskli hem de pratik olarak pek mümkün değildir.

Dördüncü yöntem ise hammadde ve üretim yöntemini değiştirmektir. Bu anlamda TrioTex X Fire bir çığır açmıştır. Cephe sistemlerinde kullanılmak üzere Türkiye’nin ilk TSE belgeli ve yangın sınıfı EN 13501’e göre B S1 D0 olan ürünüdür. Bu sınıfın önemli özellikleri geç alev alması, alev ilerletmemesi, yanarken damlama yapmaması ve duman üretiminin zayıf olmasıdır. X Fire, özel yanma karakteriyle benzersizdir. Benzer sınıf ürünlere göre avantajları 210 gr/m² birim ağırlığı, güçlü yapısı ve yüzey özellikleri ile taş motoru çapaklarından etkilenmemesi böylece tamiratla ilgili yükleniciyi ekstra maliyetlerden kurtarmasıdır.

Kaynak sırasında düşen eriyik metal damlalarına ve dış nedenlerden dolayı oluşan bir ateşe maruz kaldığında delinir; ama alev almaz ve kendiliğinden söner. Her B sınıfı ürün B1 olmakla birlikte, B1 sınıfı ürünler B veya C sınıfı olabilirler. Yani geç alev alsalar da damlayarak yanmaya devam edebilirler. Buna göre; Bs1d0 sınıfı ürünlerin B1 sınıfındakilerden farkı, damlama yapmayarak yangının sıçramasını önlemesidir.

Unutulmaması gereken bir diğer husus bütün testlerin belirli bir numune boyutuna ve standart alev şiddetine bağlı olduğudur. Boyutlar büyüdükçe ve alevin etki koşulları değiştikçe aynı sınıf ürünlerin gerçek hayattaki tepkileri farklı olabilir. TrioTex X Fire bu anlamda da benzerlerinden üstündür. Nefes alan cephe ve çatı örtülerinin sıradan dokusuz tekstillerle farkını ortaya koyan TrioTex yangın performansında da bir adım öndedir. Nefes alan örtüler, yardımcı ürünler ile birlikte kullanılmalıdır. Uygulama aşamasında hangi yardımcı ürünün ne amaçla kullanıldığı büyük önem arz etmektedir. Yardımcı ürünlerin kullanıldığı alanlar, alev almaya karşı zafi yet gösterir. Bu zafi yeti ortadan kaldırmak için yatay ve düşey sürekli bağlantılar oluşturulmamalıdır.

Yangın dayanımı yüksek ürünler, standart ürünlerin kullanılması neticesinde oluşabilecek muhtemel zararların getirdiği mali yükleri ortadan kaldırır. Yangını sınırlandırarak tamirat masrafl arını düşürmesiyle inşaatlarınız için maksimum fayda sağlar.