Firmanızı Tanıyabilir miyiz?
Fimar Mermer’in temelleri Mehmet, İbrahim ve Ahmet Emmioğlu kardeşlerin 1986 yılında Sivas’ta mermer işleme atölyesi açması ile atıldı.
Fimar olarak 1989 – 90 yılları arasında ocak işletmeciliği faaliyetlerine başladık. Sivas, Amasya, Karaman, Burdur ve Mersin’de faaliyetlerini geliştirerek şu anda bej mermer ihracatında ilk sırada yer almaktayız. Amasya ve Sivas’ta açtığımız mermer ve mozaik işleme fabrikası ile ham haldeki mermerin işlenmesiyle birlikte sektördeki ihtiyaca cevap vermeye çalışmaktayız.
Ana sektörümüz mermer ve işlemesi olmakla birlikte bugünkü geldiğimiz noktaya baktığımızda Fimar Holding çatısı altında yüzlerce çalışanımız ile akaryakıt istasyonları, madeni yağ dağıtıcılığı, termal turizmi, inşaat sektörü, tarım ve hayvancılık, süt işleme fabrikamız ile pek çok farklı alanda da faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Türkiye’deki sanayi kuruluşlarının genellikle Marmara Bölgesi ve özellikle İstanbul temelli olduğu günümüz ekonomik koşullarında Fimar, Anadolu’dan büyüyen bir firmadır. Biz de bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Bu gururumuzu da yıllardır aldığımız ihracat ve vergi rekortmenliği gibi sıfatlarla taçlandırmaya devam ediyoruz.
Faaliyetlerinizden (projelerinizden) bahseder misiniz?
ME: Ana faaliyet alanımız mermer ocak işletmeciliği ve mermer fabrika işletmeciliğidir. Amasya, Karaman, Sivas, Burdur ve Mersin’de mermer ocaklarımız bulunmaktadır. Ayrıca Sivas, Amasya ve Mersin Silifke’de mermer işleme tesislerimiz ile Amasya’da mermer mozaik fabrikamız yer almaktadır. Bunların yanı sıra; akaryakıt ve madeni yağ alanında Çorum, Amasya ve Ankara’da istasyonlarımız ve Karadeniz Bölgesi’nde Yağsan Pazarlama adlı yağ dağıtıcılığı yapan temsilci kuruluşlarımız mevcuttur. Amasya Terziköy kaplıca bölgesinde 5 yıldızlı termal otelimiz ve günübirlik dinlenme tesislerimiz faaliyetine başlamış durumdadır.
Yine Amasya’nın verimli arazilerinde yaklaşık 2700 adet büyükbaş ile tarım hayvancılık faaliyetlerimiz ve elde edilen sütü işlemek için entegre tesis olan Bakraç süt firması da bünyemizde yer almaktadır. Tüm bu saydıklarımıza ek olarak da 2012 yılından itibaren İzmir ve İstanbul’da inşaat sektöründe hizmet vermekteyiz.
Faaliyet gösterdiğiniz sektörün mevcut durumu ile ilgili ulusal ve global düşünceleriniz nelerdir?
ME: Mermer alanında ağırlıklı Çin, Hindistan ve Arap ülkeleri olmakla birlikte yaklaşık 40 ülkeye hammadde ile işlenmiş ve mozaik doğaltaş ihracatımız vardır. İMMİB verilerine göre 2011 ve 2012 yıllarında ihracatta Türkiye beşincisiyiz.
Günümüz dünyasına bakıldığı zaman mermer sektörü; gün geçtikçe yatırımcısı, işletmecisi artan, çeşitlilik bakımından alternatifleri çoğalan ve dünyanın her bir yerinden alım satım yapılabilen, haliyle de rekabeti daha da zorlaşan bir sektör haline gelmiştir. Ulusal çapta pek çok rakibimizin olması bir yana, yerine göre rakibimiz bir Avrupa ülkesi ya da Çin’deki bir mermer fabrikası olabilmektedir. Bu da rekabetin ulusaldan çıkıp global hale gelmesi anlamına geldiğini gözler önüne sermektedir. Bu noktada rekabete devam edebilmemiz için kaliteden ödün vermemeli, maliyetleri minimum düzeyde tutmalı ve verimliliği de maksimum seviyelere çıkartmalıyız. Aksi halde global pazardaki rekabet gücümüz kalmaz.
Fimar olarak biz bu anlamda kendimizi her daim geliştirmekteyiz. Günümüz üretim teknolojilerini ve etkili üretim metotlarını yakından takip etmekteyiz. Tüm bu gelişmeleri firmamızın üretim süreçlerinde aktif olarak kullanmakta ve personelimize gösterdiğimiz değer ile onları bu teknolojileri kullanacak vasıflara göre eğitmekteyiz.
Faaliyet gösterdiğiniz sektörün geleceğine yönelik ulusal ve global düşünceleriniz nelerdir?
ME: Ulusal ve global anlamda rekabet daha da kızışacaktır. Firmalar da dünya çapında rekabet şartlarına kendilerini hazırlamalılar. Her geçen gün daha da sertleşen rekabet şartlarına karşı tedbir almadıkları takdirde var olamayacaklardır.
Müşterileriniz ile ilişkilerinizde hangi problemler ile karşılaşıyorsunuz?
ME: Genelde yabancı müşteriler ucuz hammadde ve ebatlı mermer peşinde oluyorlar. Firmaları birbiriyle kıyaslayıp fiyat düşürüyorlar. Blokların ve mermerin fiyatı altında değer biçiyorlar. Eğer üretici bunun farkına varmaz ve taşı yok pahasına satar ise dünyada Türk taşının değeri düşer. Piyasadaki ağırlığı kaybolur. Bunun önüne geçmek için fiyat politikasının sağlam ve etkili olması hem firma için, hem de Türkiye ekonomisi için önemlidir.
Bu sorunları nasıl çözüyorsunuz? Çözümlerinizde İstanbul Teknik’in ürün ve hizmetleri ne gibi faydalar sağlıyor?
ME: Başta sağlam bir fiyat politikası oluşturup bundan ödün vermemeye çalışıyoruz. İstanbul Teknik’ten temin ettiğimiz fileler sayesinde de çatlayan veya kırılganlık gösteren malzemelerimizi en iyi şekilde güçlendiriyoruz.
İstanbul Teknik’in hangi ürünleri ürün gamınızda yer alıyor? Bunları hangi işlerin uygulamasında kullanıyorsunuz?
ME: İstanbul Teknik’ten özellikle mermer plakaların arkasına yapıştırdığımız file malzemesini tedarik etmekteyiz. Müşteriler plaka mermer malzemelerini fileli istediklerinde file uygulaması yapıyoruz. Bu sayede malzeme bütünlüğü artmakta ve kırılganlığı azalmaktadır. Kırılsa veya çatlasa bile birbirinden ayrılmamakta yine bütün halinde kalıp kullanılmakta bu sayede malzeme fire oranını azaltmaktadır.
Projeleriniz için ürün ya da hizmet satın alırken nelere dikkat edersiniz?
ME: Ürünün veya sarf malzemenin kalitesi bizim için birinci sırada yer alır. Kaliteli olmalı ki biz de ona bağlı olarak ürettiğimiz ürünümüzün kalitesine güvenebilelim. İkinci sırada da fiyat gelmektedir.
Tedarikçilerinizden beklentileriniz nelerdir? Size hangi imkanları sunarlarsa hizmetlerinin yanı sıra size bir değer sağlamış olurlar?
ME: Numune ürünler kullanırken miktar, süre ve fiyat konusunda esnek olmaları bizim daha özgürce karar vermemize imkân sunmakta ve daha temkinli ürün seçmemize olanak sağlamaktadır.
İstanbul Teknik’in size sağladığı bir faydaya yönelik bir anekdotunuz var mı?
ME: Anekdot olarak söyleyemem ama firmanızın verdiği promosyonlar ve ayrıca ürünlerinizi teşhir ederken zaman zaman bizim tesislerimizi ve elemanlarımızı materyal olarak kullanmaları bizleri memnun etmektedir.
İstanbul Teknik’i tek bir cümle ifade etmeniz gerekirse ne söylersiniz?
ME: Temin ettiğimiz filede İstanbul Teknik imzası var ise biz sonuna kadar o fileye ve haliyle kendi ürünümüze güvenebiliriz.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
ME: Şartlar elverdiği ölçüde sizlerle file haricinde diğer mermer üretim sarf malzemeleri içinde çalışmak bizleri memnun eder. Kaliteli ürün üretmek için kaliteli sarf malzeme kullanmak herkesin kabul ettiği bir görüştür.
Teşekkür eder saygı ve selamlarımı sunarım…
Mustafa Emmioğlu
Fimar Yönetim Kurulu Üyesi