İstanbul Teknik, bu yıl 6’ncısı düzenlenen EuroGeo Geosentetikler Kongresi’nin Platin Sponsorları arasında yer alıyor. Bu yılki organizasyonun bizler için en önemli özelliği ise ilk kez “Turkish Chapter of IGS” olarak bu yıl düzenleniyor olmasıdır.

İstanbul Teknik, 25 – 28 Eylül’de Slovenya’nın Ljubljana şehrinde düzenlenen 6’ncı Avrupa Geosentetikler Kongresi’nin plantiyum sponsorları arasında yer alıyor. Turkish Chapter of IGS başlığıyla düzenlenen Kongre, ilk kez 1977’de Paris’te tertip edildi. Yerel pazarda elde ettiği marka bilinirliğini uluslararası alana taşıyan ve dünyanın 53 ülkesine ihracatı bulunan İstanbul Teknik, geosentetikler sektörünün en önemli organizasyonun platin sponsorlarından biri olarak gelecekteki konumu ile ilgili ilk sinyalleri verdi.

Geosentetik Sektörünün Tüm Oyuncuları Aynı Sahada

Geosentetik ürünlerinin doğru kullanılmasını sağlamak için toprakla temas halindeki tüm imalatçı, uygulamacı, akademisyen, kamu yöneticileri ve mühendislerin bilgilendirilmesine yönelik dört yılda bir düzenlenen EuroGeo Geosentetikler Kongresi, ilk kez 1977’de Paris’te düzenlendi. İkincisi, ilkinden beş yıl sonra 1982’de Las Vegas’ta hayata geçirilen organizasyon bu tarihten itibaren düzenli olarak dörder yıllık zaman dilimleriyle geosentetik sektörünün tüm oyuncularını aynı sahada bir araya getirmeye devam etti. Bu yıl ‘Turkish Chapter of IGS’ başlığıyla gerçekleştirilmesine karar verilen Kongre, Slovenya Ljubljana’daki 2.000 metrekarelik fuar alanında katılımcıları misafir ediyor. Kongre’nin Platin sponsorlarından olan İstanbul Teknik, 147 numaralı stantta yer alıyor.
1996 yılında Hollanda Maastricht’te toplanan ilk Avrupa Bölgesi Geosentetik Kongresi’ni, 2000 Bolonya, İtalya; 2004 Münih, Almanya; 2008 Edinburgh, İskoçya ve 2012 Valencia, İspanya takip etti.

Oturum Başlıkları; Tarım Uygulamalarından, Drenaj ve Filtrasyona Kadar Geniş Bir Yelpazede Seyrediyor

Dünyanın dört bir köşesinden geosentetik konusundaki uzmanları buluşturan Kongre’nin oturum başlıkları kısaca şöyle: Tarım uygulamaları, drenaj ve filtrasyon, kıyı korumaları, yumuşak zeminlerde dolgu, hidrolik uygulamalar, yenilikler, dolgu, maden, hafif yapılar, yol kaplamaları, polimerik ve kil geosentetik bariyerler, özellikler ve testler, kalite kontrol ve kalite güvencesi, güçlendirilmiş duvar ve eğimler, ulaşım uygulamaları, sismik uygulamalar, süreklilik, toprak yollar ile atık su ve temiz su depolanması.
Oturumların yanı sıra özel davetli konuşmacılar olan; Dr. Daniele Cazzuff ‘Geotekstil Filtrelerin Gelişimi’, Prof. Dr. Jean-Pierre Gourc ve Prof. Dr. Phillipe Delmas ‘Geosentetik Zemin Yapılarının İnşalarından Birkaç On Yıl Sonrasındaki Davranışları’, Prof. Dr. Nicola Moracı ‘Statik ve Dinamik Yükler Altında Geosentetik Arayüzey Özellikleri’, Prof. Dr. Chungsik Yoo ‘Yer altı Yapılarında Geosentetiklerin Kullanımı’ ve Prof. Dr. Martin Ziegler ‘Geosentetik Donatı Uygulamaları’ konularında katılımcıları aydınlatılıyor. EuroGeo 6’da tüm bunlar ile beraber; ‘Geosentetik Bariyerler’, ‘Barajlarda Geosentetikler’, ‘Geosentetik Güçlendirme Uygulamaları’, ‘Yol Yapılarında Geosentetikler’, ‘Yüzey Erozyon Kontrolü ve Drenaj’ ve ‘Deprem Sarsıntısında Geosentetiklerin Davranış ve Performansları’ başlıklarıyla özel oturumlar da tertip ediliyor.

EuroGeo Geosentetik Pazarı İçin Büyük Önem Arz Ediyor

İstanbul Teknik İnşaat Projelendirme Yöneticisi Dr. T. Tonguç Değer EuroGeo ile ilgili şunları söyledi: “İstanbul  Teknik olarak müşterilerimize sadece geosentetiği satmıyoruz. Bilakis teknik destek ve projelendirme hizmeti sunarak baştan sona geosentetiklerle ilgili çözüm ortağı olarak çalışıyoruz. Geosentetiklerin kullanım alanları ve doğru kullanımı ile ilgili mevcut veya potansiyel müşterilerimizi elimizden geldiğince bilgilendirmeye çalışmamıza rağmen, bazı durumlarda müşterilerimizin zihinlerinde teknik veya ticari kaygılardan ötürü soru işaretleri kalabiliyor. 6’ncı Avrupa Geosentetikler Kongresi (EuroGeo 6) bu noktada; akademisyeninden projecisine, yüklenicisinden idarelere kadar sektör aktörlerini bir araya toplaması itibariyle büyük önem arz ediyor. Ülkemizde geosentetikler belirli amaçlarda sıklıkla kullanılıyor ancak geosentetiklerin yurtdışındaki projelerde kullanım alanları, sunduğu alternatif çözüm uygulamaları çok daha geniş. Bu nedenle EuroGeo karşılıklı fikir alışverişleri vasıtası ile yeniliklerin önünün açılmasını sağlayacağı için ayrı bir öneme de sahiptir. Bu minvalde başta EuroGeo 6’nın Yürütme Kurulu Başkanı Sayın Erol Güler olmak üzere, organizasyonda emeği geçen herkese İstanbul Teknik olarak teşekkür ediyoruz.”

İstanbul Teknik İnşaat’ın Genel Müdür Yardımcısı Umur Kalaycı’nın EuroGeo ile ilgili yorumları da şu şekilde: “EuroGeo, sektörün tüm oyuncularını bir araya getirmesi açısından büyük öneme sahip. Çok uzun yıllardan beri düzenlenen bu organizasyonda İstanbul Teknik olarak plantiyum sponsor olarak yer aldığımız için çok mutluyuz.”

6’ncı EuroGeo Geosentetikler Kongresi ile ilgili İstanbul Teknik Genel Müdürü Macit Tanyol, Kongre ile ilgili görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “İstanbul Teknik olarak kurulduğumuz günden bu yana oluşturduğumuz vizyon çerçevesinde hedeflerimize her geçen gün biraz daha yaklaşıyoruz. İstanbul Teknik bugün itibariyle 10 milyon metrekare geogrid üretimi gerçekleştirdi. Türkiye’nin her köşesinde binin üzerinde satış noktasında ürünleri satılıyor ve dünyanın 53 ülkesine ihracat yapıyoruz. Bundan sonraki hedefimiz ile ihracat payımızı her geçen gün daha da arttırarak, geosentetik pazarında bir yüzde yüz Türk sermayeli bir şirketin ürettiği ürünlerin dünya çapında bilinen markalar arasında yer almasını sağlamaktır. Hali hazırda dünya çapındaki pek çok ülkede gerçekleştirilen fuar ve benzeri başka organizasyonlara katılım sağlıyoruz; ancak EuroGeo, geosentetikler pazarındaki ana aktörleri bir araya getirdiği için diğerlerinden biraz daha öne çıkıyor. Bu yılki organizasyon her ne kadar Slovenya’da gerçekleştiriliyor olsa bile esas itibariyle ‘Turkish Chapter of IGS’ başlığıyla lanse ediliyor. Biz de Türkiye’nin en önde gelen geosentetik üreticilerinden biri olarak böylesine önemli bir organizasyonda yer aldığımız için çok mutluyuz.”