Türkiye’nin gözde yerleşim yeri Acarkent’in Mücevheri olarak anılan Acarblu Rezidans’ın peyzajında İstanbul Teknik’in GeoGreen Yeşil Çatı Sistemleri kullanıldı. GeoGreen Yeşil Çatı Sistemleri; yarattığı yeşil alanlar ile yükselen binalar, kalabalıklaşan nüfus, ev ve iş arasında gidip gelen kısır döngü içinde nefes alınabilir mekanlar sunması ile öne çıkıyor.
Saip Molla özel orman arazisi içine kurulan ve yaklaşık 2 milyon 300 bin metrekarelik araziye sahip olan Acarkent Rezidans, GeoGreen ile zümrüt mücevherine dönüyor. Tek parsel üzerinde en büyük proje olma özelliğine sahip Acarkent’in 117 metrelik ikiz kuleleri, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü arasındaki eşsiz konumuyla; hem şehre yakın olmanın avantajlarını sunuyor; hem de site sakinlerinin kent yaşamının stresinden uzak tutuyor.
Acarkent site sakinlerinin istekleri dahilinde geleneksel olan dıştan içe mimari konsepti yerine, içten dışa tasarlanan Acarblu’da, daireler geniş ve nitelikli teraslara sahip olacak şekilde dizayn edildi.
10 bin metrekare yeşil alana sahip olan Acarblu’nun peyzajında GeoGreen Yeşil Çatı Sistemleri tercih edildi. Acarblu Projesi’ne verilen TekDrain GF 40 Yeşil Çatı Drenaj Levhası, TekDrain PE 380 Kök Tutucu Örtü, Termofelt Keçe 500 Örgüsüz Geotekstil ve GeoTeknik PP 1100 Örgüsüz Filtre Geotekstil ürünlerinden oluşan GeoGreen Yeşil Çatı Sistemi, sağladığı nefes alınabilir alanlar ile hem gözlere hem de insan sağlığına hitap ediyor.
Murat Sirek: “Acarblu, modern tasarımı ile benzerlerinden ayrılıyor.”
Projenin cepheleri iyi görüş sağlıyor ve her birinin farklı bir manzarası var. Aynı anda hem Marmara Denizi’ni hem de Karadeniz’i görebiliyorsunuz.
Projenin peyzaj çalışmasını, hem binanın hem de içerdeki yaşamın konforunu düşünerek ele aldık. Bu bağlamda artık Türkiye’nin en çok tercih edilen yeşil çatı sistemlerinden biri olan GeoGreen ile gereken yalıtımı ve yeşillendirmeyi sağladık. GeoGreen, yapısı gereği yalıtım özelliği sunarken, drenaj levhası kabarcıklarının su tutma kabiliyeti ile yeşillendirmeye de imkan tanımaktadır. Sulama ve/veya yağmur sonrası atılan fazla sudan arta kalanlar bu kabarcıklarda muhafaza edilmekte ve fazla su sar yatını azaltarak bitkiler büyüyebilmektedir. Acarblu, yeşil bina kriterlerine göre tasarlanan bir proje olduğu için; elektrik tüketiminin azaltılması, geri dönüşümün çok yüksek olması ve ısı enerjisi tasarrufu sunmasının yanında, GeoGreen’deki gibi su sar yatını da minimum düzeye indirmesiyle de dikkat çekmektedir.
Yeşil Çatının Yararları
Yeşil çatılar, yağmur suyunu kullanarak yeşil örtüye dönüştürdüğünden drenaj yoğunluğunu azaltmaktadır. Böylelikle de atık su şebeke yükü azalmaktadır. 20 ila 40 cm arasında yoğun olarak bitkilendirilmiş bir çatı 10 – 15 cm yüksekliğinde su tutma kapasitesine sahiptir. Bu da bir yerleşim yerine düşen yağmur suyunun %10 ila 15 arasındaki bir kısmının yeşil çatılar sayesinde tutulması manasına gelmektedir.
Yeşil çatıların sağladığı onlarca faydadan bir diğeri de, hava kirliliğini engellemesidir. Yeşil çatılar, rüzgara bağlı olarak yıllık 200 g ile 2 kg arasında tozu tutmaktadır. Yeşil örtüye sahip olan ve olmayan yerler arasında yapılan ölçümlere göre; yeşile sahip olmayan bölgelerin havalarında 3 ila 7 kat arasında daha fazla toz partikülüne rastlanmıştır.
Bunların dışında yeşil çatılar; oksijen üretimine yardımcı olur, buhar geçirimi sağlar, ses ve ısı izolasyonunu gerçekleştirir, yapıyı korur ve ömrünü uzatır.
Ünlülerin Tercihi
Acarkent içinde yer alan Acarblu, A+ hedef kitleye hitap ediyor. Emre Altuğ, Kenan Doğulu ve Çağla Şıkel gibi pek çok ünlünün ikamet ettiği konutların tüm imkanlarından Acarblu sakinleri de yararlanabiliyor.
Sürdürülebilir, modern ve estetik tasarımlara sahip olacak şekilde; modern, natural ve klasik olacak şekilde üç farklı mimari özellikte hayata geçirilen proje, site sakinlerine yaşadıkları yerde sosyalleşme imkanı sunuyor.
GeoGreen Yeşil Çatı Sistemleri
TekDrain GF 40 Yeşil Drenaj Levhası, HDPE polietilenden mamul dayanıklı bir malzemedir. Bu özelliği ile yeşil çatı uygulamalarında tercih edilmektedir. Rezervuarındaki su tutma kapasitesi nedeniyle, ekstra sulama masrafı gerektirmeden bitkilerin büyümesini sağlar.
Yeşil bina uygulamalarının ısıtma ve soğutma sistem maliyetlerinde ve karbondioksit emisyonunda önemli bir düşüş sağlayan TekDrain GF 40, bitki katmanı sayesinde binanın çatı ve cephe sistemini de dış etkenlere karşı korumaktadır. Yağmur suyunun ciddi bir miktarını bünyesinde tutabilen ürün, bu özelliğiyle kentsel su yönetimine katkıda bulunmaktadır.
GeoTeknik PP 1100 Örgüsüz Filtre Geotekstil, fillitrasyon malzemesi olarak milimetreden çok daha ince saf polipropilen elya arın iğlenmesi ve ısıl işlem uygulanması yöntemiyle beyaz renkli olarak üretilir. Kaba ve ince malzemenin bir arada kullanıldığı durumlarda, ince malzemenin diğerinin gözeneklerini tıkaması veya yıkanma olayının oluşmaması için arada bir filtre malzemesi olarak kullanılmaktadır.
TekDrain PE 380 Kök Tutucu Örtü, düşük yoğunluklu politelin malzemeden üretilmiş, bitki köklerine karşı dayanıklı siyah renkli bir örtüdür. Yeşil çatılardaki bitki ve ağaç köklerinin, yalıtıma zarar vermesini önlemek ve ayrıca iki beton arasında buhar kesici amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Termo-Felt 500 Keçe Örgüsüz Geotekstil, geri dönüşümden mamul elya arın harmanlanarak ısıl işlemle birleştirilmesi yöntemiyle üretilen geotekstil ürünüdür. Yüksek delinme dayanımı nedeniyle; teras çatı uygulamalarında ısı yalıtım levhalarının üzerinde kullanılarak, altta kalan malzemeleri darbelerden korur ve bünyesinde nem tutma özelliğine sahiptir. Basıncı yayıcı etkisinden dolayı, bina temellerindeki su yalıtım uygulamalarını korumak için kullanılır.