İstanbul Teknik Ar-Ge Merkez Laboratuvarı ile ulusal ve uluslararası kalite standartlarına uygun ve yenilikçi çalışmalar gerçekleştirmektedir.
Araştırmacılarımız, güncel teknolojik gelişmeleri takip ederek ve küresel pazar araştırmaları yaparak yakın gelecekte ihtiyaç duyulacak yeni ürünleri belirlemektedir. Araştırma ve geliştirme faaliyetleri hedef ürünlere yönelik planlama yapılarak yürütülmektedir.
Üretim biriminin, pazarlama birimlerinin ve müşterilerin önerilerini dikkate alan Ar-Ge Merkez Laboratuvarı mevcut ürünlerin performansını artırmak ve tespit edilen sorunları gidermek amacıyla araştırma ve geliştirme faaliyetlerini devam ettirmektedir.
Bütün dünyada atıkların azaltılması ve maliyetlerin düşürülmesi gibi nedenlerden dolayı geri dönüşüme olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Ar-Ge Merkez Laboratuvarı bu ihtiyaçları göz önünde bulundurarak geri dönüşüm üzerine projeler de yürütmektedir.
İstanbul Teknik Ar-Ge laboratuvarımızda yapılan başlıca çalışma alanları aşağıda sıralanmıştır.
Asfalt Ürünleri
- Soyulma Önleyiciler: Bitüm ile agrega arasında kuvvetli bağ oluşmasını sağlayarak bitümün agrega yüzeyinden soyulmasını engelleyen katkı Bu malzemeler bitüme göre çok düşük oranlarda kullanılarak yol ömrünün uzamasını sağlar.
- Polimer Modifiye Bitüm (PMB) Katkıları: En yaygın ola- rak kullanılan polimer modifiye bitüm katkısı SBS (stiren- bütadien-stiren) blok kopolimerleridir. Bu kopolimerler ile bitüm modifiye edilerek asfaltın mekanik özelliklerinin iyileştirilmesi sağlanır.
- Bitüm Emülgatörleri: Bitüm emülsiyonları oluşturmak için kullanılan katkı malzemeleridir. Bitümün işlenebilir ve akıcı hale gelebilmesi için yüksek sıcaklıklarda ısıtılması gerekmektedir. Bitüm su ile emülsiyon hale getirildiğinde işlenebilirliği ve akıcılığı artırılmış olur. Ayrıca bitüm emülsiyonları düşük sıcaklıklarda çalışma imkanı vermektedir. Bu nedenle bitüm emülgatörleri emülsiyon hazırlamada büyük önem arz etmektedir. Emülagtörler kimyasal yapısı itibariyle bitümle agrega arasında bağlayıcı olarak da görev yaparak soyulmayı önlemektedir.
- Polimer Modifiye Bitüm (PMB) Emülsiyonları: PMB katkıları ile modifiye edilmiş bitüm emülsiyonlarıdır. Polimer modifiye bitümler, katkısız bitümler gibi yüksek sıcaklıkta ısıtılarak kullanılmaktadır. Polimer modifiye emülsiyonlar ile işlenebilirlik ve akıcılık artmış Bunun yanında polimer modifiye emülsiyonlar düşük sıcaklıklarda çalışma imkanı verirler. Ayrıca bu emülsiyonlar ile yapılan yollar normal bitümle yapılan yollara göre daha yüksek performans gösterir ve daha uzun ömürlü olurlar.
- Selülozik Elyaf: Açık ve yarı açık karışımlarda (taş mastik asfalt ve poroz asfalt gibi) bitümü destekleyen ve stabiliteyi artıran yüksek performanslı selülozik elyaftır. Taş mastik asfalt (TMA) uygulamasında bitüm miktarı daha fazla olduğu için bitüm süzülmesi de sorun olmaktadır. Selülozik Elyaf, süzülmeyi önler ve kaplamadaki kusmayı engeller. Bunun yanında asfaltın mekanik mukavemetinin arttırılması, bitümün agregadan soyulmasının azaltılması ve diğer olumlu özellikleri karışıma kazandırmak için kullanılır.
- Ilık Karışım Asfalt Katkıları: Asfalt karışımının işlenebilirliğini artıran ve düşük çevre sıcaklıklarında bile serim yapılmasına imkan sağlayan katkı malzemeleridir.
- Soğuk Asfalt Yama Katkıları: Sıcak karışım olarak üretilen asfaltın soğutulduktan sonra torba içinde ya da yığın halinde aylarca bozulmadan saklanabilmesine imkan sağlayan katkı malzemeleridir.
- Geri Kazanılmış Sıcak Karışım Asfalt İçin Gençleştirici: Yoldan kazınarak elde edilen karışımdaki yaşlanmış bitümün kimyasal ve fiziksel özelliklerini modifiye ederek iyileştirilmesini sağlayan katkı malzemesidir. Kazınmış asfalt ile üretilerek yeniden serilen kaplamanın daha esnek olmasını sağlar. Plentte veya yerinde hazırlanan ve kazılmış malzeme kullanılan her türlü bitümlü sıcak karışımda kullanılır. Agrega ile bitümün birbirine daha iyi yapışmasını sağlar, viskoziteyi düşürür ve antioksidan etkisi yaşlanma ile kaybedilen bitümün özelliklerini geri kazandırır.
- Geri Kazanılmış Soğuk Karışım Asfalt İçin Gençleştirici: Yoldan kazınan yaşlanmış bitümün kimyasal ve fiziksel özelliklerini geri kazandırmak için kullanılan katkı malzemeleridir. Bu malzemeler soğuk karışım uygulamalarında kullanılan bitümlü emülsiyonların bağlayıcılık özelliklerini artırır.Mermer Sağlamlaştırıcıları
Genel olarak mermerlerde oluşan çatlakların doldurulmasında ve doğal mermerin kesilmesi aşamasında kesim zayiatını azaltarak elde edilecek plakaların güçlendirilmesinde kullanılan malzemelerdir.
Ar-Ge Merkez Laboratuvarı’nda kullanılan başlıca cihazlar ve makineler:
FT-IR Spektrometresi: Kimyasal maddelerde bulunan fonksiyonel grupların ve yapıların tayin edilmesinde kullanılan karakterizasyon cihazıdır.
Kolloid Değirmen: Bitüm emülsiyonları hazırlamada kullanılan makinedir. Bitüm ve su damlacıklarının tanecik boyutlarını azaltarak kararlı emülsiyon oluşmasına imkan sağlamaktadır.
UV Yaşlandırma Test Cihazı: Güneş ışınlarının bir malzeme üzerindeki etkisini incelemek için kullanılan cihaz- dır. Bu cihaz ultraviyole floresan lambalar (UV) ile güneş ışığı simüle edilmektedir. Bu şekilde güneşin yıllar boyunca malzeme üzerinde yaptığı etki kısa sürede gösterebilmektedir.
Yüksek Devirli Mikser: Homojen karışımlar ve polimer modifiye bitüm hazırlamak için kullanılan cihazdır.
Dijital Kontrollü Evaporatör: Vakum altında buhar basıncı düşürülerek kaynama noktasından daha düşük sıcaklıklarda çözücülerin buharlaştırılmasında kullanılan cihazdır.
Viskozimetre: Bir sıvının akmaya karşı gösterdiği direnci (viskozite) ölçmede kullanılan cihazdır.
Penetrasyon Test Cihazı: Bitümün sertlik ya da kıvamını belirten penetrasyon değerini ölçmede kullanılan cihazdır.
Etüv: Genel amaçlı olarak ısıtma işlemleri yapmak için kullanılan cihazdır.
Çeker Ocak: Kimyasal işlemler esnasında ortaya çıkan zararlı gazların ortamdan ayrılması amacıyla kullanılır.