Başarılı Projelerin Ardındaki Güç: İstanbul Teknik Proje Ekibi

Yurt içinde ve dünyada hayata geçirdiğimiz başarılı projelerin arkasında, titizlikle çalışan güçlü ve deneyimli bir proje ekibi var. Projelendirme Yöneticimiz Anar Bayramlı ile gerçekleştirdiğimiz bu röportajda, proje ekibimizi daha yakından tanıyıp projelerin hazırlanma süreçlerini daha yakından keşfedeceksiniz.

1.Proje tasarım ekibiniz kaç kişiden oluşuyor ve hangi alanlarda çalışmalar
yapıyorsunuz?

Ekibimiz 3 inşaat mühendisi ve 1 teknik ressam olmak üzere toplamda 4 kişiden oluşuyor. Genel olarak geogrid donatılı zemin duvar yani geoarme tasarımları yapıyoruz. Proje ve zemin koşulları, teknik gereklilikler ve iş veren taleplerine uygun olarak tasarımlarımızı yapıyoruz. Duvar tasarımlarına ek olarak ülkemizde kullanımı günden güne artan stabilizasyon geogridleri ile zemin iyileştirme, kazık üstü geogrid donatılı platform tasarımları da yapıyoruz. Projelerimizde geosentetiklerle ilgili tüm analizler, değerlendirmeler ve hesap raporları mühendis ekibimiz tarafından yapılıyor.

2.Ekip olarak hangi tür projelerde uzmanlaşmış durumdasınız?
Geoteknik ve çevre projelerinde geosentetikler çok farklı amaçlarla kullanılıyor. Firma olarak geosentetiklerle ilgili her alanda teknik destek veriyoruz. Ancak ağırlıklı olarak geogrid donatılı duvar projeleri üzerinde çalıştığımızı söyleyebilirim. Bu projelerde farklı ön yüz elemanlarına ve farklı proje ihtiyaçlarına göre tasarımlar yaparak, çalışma alanına en uygun çözümü sunmayı hedefliyoruz. Geogridin olduğu her proje aslında bizim uzmanlık alanımız, donatılı şev tasarımları, geogrid ile stabilizasyon projeleri sıklıkla çalıştığımız konular.

3.Proje süreçleriniz nasıl ilerliyor? İlk adımda neler yapıyorsunuz?
Çalışmalara bize iletilen proje özellik ve taleplerini inceleyerek başlıyoruz. Talepler doğrultusunda gerekli veriler temin edildikten sonra bütün proje paydaşlarıyla toplantı gerçekleştirerek talepleri doğru bir şekilde anlamaya çalışıyoruz. Bu adım, projeye sağlam bir temel oluşturmak için oldukça önemli.

4.Tasarım süreçlerinde hangi kriterlere dikkat ediyorsunuz?
Tasarım süreçlerimizde projenin bulunduğu lokasyonun zemin bilgileri, bölgenin depremselliği, proje ihtiyaçları büyük önem taşıyor. Ayrıca, araziye en uygun geometrinin belirlenmesi sırasında çevresel faktörleri de göz önünde bulunduruyoruz. Her proje için detaylı analizler yaparak, stabilite ve uygun geometri üzerinde çalışıyoruz.
5.Müşteri taleplerini karşılamak için nasıl bir süreç izliyorsunuz?
Müşteri taleplerini en iyi şekilde karşılayabilmek için öncelikle bu talepleri ayrıntılı bir şekilde alıyoruz. Ardından analizleri tamamlanan projelerin metraj hesaplarını ve kesit çizimlerini hazırlayıp müşteriye bir ön çalışma sunuyoruz. Gerekmesi durumunda ilave zemin etüt çalışmaları talep ediyoruz, saha ziyaretleri ile birlikte projede en optimum çözümler bulabilme adına farklı seçenekleri değerlendiriyoruz. Belirli bir seviyeye geldikten sonra işveren ile birlikte en optimum çözüme karar veriyor ve bu proje üzerinde daha detaylı çalışmalara başlıyoruz. En sonunda da uygulama paftalarını hazırlıyoruz. Bu süreçte karşılıklı güven çok önemli oluyor. Doğru projeyi hazırlayabilmek için bütün paydaşlarla birlikte projenin en ince ayrıntısına kadar tasarımda gerekli olan tüm bilgileri değerlendirebilmemiz bizler için çok önemli.

6. Proje süreçlerinde ekip olarak nasıl bir iş birliği içerisindesiniz?
Tüm projeler ekipçe birlikte değerlendiriliyor ve kritik noktalar belirleniyor. Süreçte karşılaşılan önemli noktalar için kısa toplantılar düzenleyerek çözüm bulmak adına fikir alışverişleri yapıyoruz. Çoğunlukla projelerde sıkışık bir takvim oluyor ve bu projeleri söz verdiğimiz tarihlerde yetiştirebilmek için aramızda sıkı bir iş birliği ve iletişim var.

7. Proje planlama ve zaman yönetimini ekip olarak nasıl sağlıyorsunuz?
Gelen projelerin zamanında teslim edilmesi için her hafta düzenli olarak çalışma takvimi oluşturuyoruz. Proje süreçlerini öncelik sırasına göre değerlendiriyor ve ekip içinde görev dağılımı yaparak işleri planlıyoruz. Ayrıca, proje sürecinde karşılaşılan kritik noktalar ve olası sorunlar için yapılan işin doğruluğunu hızlı şekilde kontroller yaparak teyit ediyoruz, bu kontrollerin işin yapım süresini azaltan faktörlerden biri olduğunu düşünüyoruz. İşin büyüklüğüne ve projenin aşamalarına göre çalışmalarımızın süreleri çok değişken olabiliyor. Bazen bir proje üzerinde iki üç sene çalıştığımız da oluyor. Tabii ki sürekli değil ama farklı farklı aşamalarda aynı projeye farklı şekillerde çalışma yapabiliyoruz. Yoğun bir tempoda çalışmamıza rağmen tüm projeleri söz verdiğimiz zaman içinde teslim etmeyi başarıyoruz.

8.Projelerin sonuçlandırılması ve teslimat süreci nasıl ilerliyor?
Proje sonuçlandırma sürecinde, hazırlanan uygulama paftaları ve hesap raporları ekip içinde detaylı bir kontrol aşamasından geçiyor. Tüm çıktılar önce mühendislerimiz tarafından, ardından ekip lideri olarak benim tarafımdan kontrol edilip onaylanıyor. Onaylanan projeler, işveren ve ilgili idarelere sunuluyor. Proje teslimi sonrasında da süreci yakından takip ediyoruz. Özellikle imalatı da bizim tarafımızdan yapılan projelerde, projenin sahada doğru bir şekilde uygulanmasını da takip ediyoruz. Bütüncül bir yaklaşım hem proje kalitesini artırıyor hem de müşteri memnuniyetini sağlıyor.

9.Unutamadığınız bir proje var mı?
Proje tasarımını yapıp imalatını gerçekleştirdiğimiz tüm projeler bizim için çok değerli ve unutulmaz. Çünkü proje süreci, projeyi tamamladıktan sonra bitmiyor.

Onay aşamasından imalat tamamlanana kadar aktif olarak projeye dahil oluyoruz. Bu süre zarfında her proje bizim için özel bir yer tutuyor.

10.Proje tasarım alanında çalışmak isteyen mühendis adaylarına tavsiyeleriniz
nelerdir?
Proje tasarım alanında çalışmak isteyen mühendis adayları için en önemli tavsiyem, temel teknik bilgilerini sağlam bir şekilde oturtmaları ve disiplinli bir çalışma alışkanlığı geliştirmeleridir. Proje tasarımı ve yönetimi, yalnızca teknik bilgi değil, aynı zamanda problem çözme, etkili iletişim ve zaman yönetimi gibi yetkinlikler de gerektirir. Proje tasarım alanında ilerlemek isteyen mühendis adaylarına çalışacakları alanla ilgili analiz programlarında yetkinlik kazanmalarını ve tasarım prensiplerine hâkim olmalarını öneririm. Sektörle ilgili yenilikleri, teknolojik gelişmeleri ve en iyi uygulamaları takip etmek onları hem mesleklerinde hem de kariyerlerinde her zaman bir adım öne taşıyacaktır. Proje tasarım alanında çalışmak zaman zaman yoğun ve zorlayıcı olabilir, ancak işlerinde sağlam bir temel oluşturup kendilerini geliştirmeye açık olurlarsa, her zorluğun üstesinden gelebilirler.