Haber Teknik

Çanakkale Sıvı Gübre Depolama Havuzu Projesi

Günümüzde artan nüfus ile birlikte insanların hayvansal gıdaya olan taleplerinin artması, daha büyük ölçekli işletmelerin ortaya çıkmasını ve bunun sonucu olarak da daha fazla hayvansal atık oluşmasını sağlamıştır. Bu çiftliklerde oluşan atıkların yarattığı çevresel kirlilik riski de atıkların bir kısmının yakıta dönüştürülüp; büyük bir kısmının ise gübre olarak toprağa karıştırıldığı geleneksel yöntemlerin terk edilerek sürdürülebilir bir atık yönetimi uygulanmasını zorunlu kılmaktadır. Sürdürülebilir atık yönetimi gübre ve diğer hayvansal atıkların uygun koşullarda depo edilip ve en iyi yöntemlerle değerlendirilerek, tekrar doğal döngüye kazandırılması süreçlerinden oluşmaktadır. Gübre çukuru, tarım endüstrisinde çevresel etkileri minimize etmek ve hayvansal atıkların yeraltı sularına sızmasını engellemek amacıyla gerçekleştirilen önemli bir projedir.

Karşılaşılan Zorluklar:
Sızıntılar, gübre çukuru ve sıvı gübre depolama havuzu projelerinde çevre sağlığı ve su kaynakları açısından önemli çevresel risklere sebep olmaktadır. Dolayısıyla bu tip projelerde karşılaşılan en büyük zorluk, projeyi en az sızıntı riski ile tamamlayabilmektir. Bu nedenle bu tip projeleri konusunda uzman firmaların projenin mekanik ve kimyasal ihtiyaçlarına uygun kalitede malzeme ile gerçekleştirmesi hayati önem taşımaktadır.

Çözüm

Çanakkale’de yer alan 3000 baş kapasiteli süt çiftliğinde yer alan gübre çukuru projesinde İstanbul Teknik GeoTeknik geotekstil ve GeoSeal HDPE Membran kullanıldı.

GeoSeal HDPE Membran altına uygulanan GeoTeknik örgüsüz geotekstil ile zeminde yer alan tas vb. maddelerin geomembranı delme riskine karsı koruma sağlandı.

Yüksek yoğunluklu polietilenden imal edilen GeoSeal HDPE Membran ise biyolojik atık depolama sahalarına ek olarak maden atık depolama sahaları, asit havuzları, tank sahaları, gölet ve sulama kanalları gibi projelerde geçirimsizliği sağlayan bir üründür.