Haber Teknik

CoverEx, Dilatasyon Sistemlerinin En Genç ve Güvenilir Markası

İstanbul Teknik, pazara sunduğu yeni ürünü CoverEx ile ürün, uygulama ve danışmanlık hizmetleri sunuyor.

Güvenilir ve Yenilikçi

CoverEx Dilatasyon Sistemleri; dilatasyon derzi olan AVM, iş merkezi, hastane, konut, otopark, havalimanı ve endüstriyel yapılarda; yaya, hafif ve ağır araç trafiklerinde; zemin, duvar ve sismik uygulamalarda derzi güvenli, dayanıklı ve dekoratif şekilde kapatmak üzere kullanılmaktadır. Ürün portföyü en basit kapak detayından sismik çözümlere kadar her bütçeye uygun çeşitlilik göstermektedir. İstanbul Teknik, CoverEx Dilatasyon Sistemleri ile bunların yanında projeye has özel çözümler de sunmaktadır.

CoverEx; yapının dokusunu ve işlevini bozmayan dilatasyon sistemi

Günümüz yaşam alanları ve proje imar yönetmeliği düşünüldüğünde, mimari anlayışının değişikliğe uğradığını görülmektedir. Konut, sosyal alan, AVM benzeri projelerde pek çok unsur artık bir arada inşa edilmektedir. Yapılarda birden fazla unsurun bir arada yer alması hacimsel olarak onların da büyümesine neden olmuştur. Yapıların bu şekilde değişime uğraması, şüphesiz metropollerdeki popülasyon oranının artışının getirdiği doğal bir süreçtir. Popülasyon artışına yanıt verecek şekilde tasarlanan yeni yapıların hacimsel olarak geniş ve kütlesel olarak projelendirilmesi derz boşluklarında dilatasyon kullanımını beraberinde getirmektedir. Tüm bu koşullar göz önüne alınarak üretilen CoverEx, yapı statiği esaslarına uygun olacak ve yapıda meydana gelebilecek muhtemelen hasarları ortadan kaldırmak için yapının dokusunu ve işlevini bozmadan uygulanan dilatasyon sistemleridir.

Doğru projede, doğru profil

Gerek yurtiçi gerek yurtdışında yer alan yeni yapılardaki ihtiyaçla birlikte dilatasyon pazarı önem kazanmaktadır. Dilatasyonlar, bulundukları mahallerin işlevi esasına uygun olmalıdır. Yapı konut ise; dilatasyon akslarını kendi mahal ve döşeme cinsine göre çözümlemek gerekir. Yapı hastane ise; dilatasyonun bulunduğu aksın mahalli hijyen esası göz önüne alınarak çözümlenmelidir. Endüstriyel yapılarda ise dilatasyon aksında kullanılan profil, zemine gelecek ağır yüke karşı dayanımlı olmalıdır. Görüldüğü gibi dilatasyon sistemlerinin kullanım tipleri ve özellikleri kullanım yerlerine göre farklılık göstermektedir. Yapının türü, dilatasyon derz açıklığı, kaplama cinsi ve yüksekliği, taşıması gereken yük gibi teknik detaylar hangi tip dilatasyon profilinin kullanılacağı belirleyen özelliklerden birkaçıdır. Doğru projede doğru profilin kullanılması için mutlaka konunun uzmanlarından yardım alınmalıdır.

CoverEx’in kullanım alanları gelişmeye devam ediyor

İstanbul Teknik’in inşaat sektörüne son armağanı olan CoverEx Dilatasyon Sistemleri’nin kullanım alanları ürün gamının gelişmesine paralellik göstererek gelişmeye devam ediyor. İhtiyaç tiplerine göre CoverEx’in kullanım alanları:

Zemin Profilleri

CoverEx Zemin Profilleri, üst düzeyde belirlenmiş standartlara ekstrüde edilmiş alüminyum ve elastomerik fitillerin birleştirilmesinden oluşmaktadır. Farklı fitil renk ve tipleri ile projenin tüm ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde üretilmektedir. Zemin profilleri, projelerde en sık karşılaşılan dilatasyon tipidir.

Yaya yüküne dayanıklı profiller: Zemin profillerinin yaya yüküne dayanıklı tipidir. Hafif araç yükü profilleri: Zemin profillerinin hafif araç yüküne dayanıklı tipidir. Otoparklarda kullanılabilir. Ağır yük profilleri: Endüstriyel alanlarda ve üzerinden ağır vasıta geçen yerlerde kullanılan profil tipidir. Tamamen metalden imal edilmektedir. Projenin taşıyacağı yük ihtiyacına göre alüminyum ya da çelik hammaddesinden üretilmektedir.

Zor Dış Koşullara Dayanıklı Profiller

CoverEx Endüstriyel Zeminlere Dayanıklı Profiller, çelikten imal edilmekte ve zorlayıcı dış koşullara dayanım göstermektedir. Zor dış koşullara dayanıklı profiller, aynı zamanda çok ağır yüklerde kullanılması gereken profil tipidir. Bu tür ihtiyaçlarda mutlaka yerinde tespit uzmanlarımızca yapılmalıdır.

Hijyen İhtiyaçlarına Yönelik Profiller

Düz fitil kullanarak yapılan CoverEx Hijyen İhtiyaçlarına Yönelik Profillerinde, yüzey genişliği minimumda tutulmaktadır. Hastane gibi hijyen ihtiyaçlarının yoğun olduğu yapılarda kullanılması tavsiye edilir.

Renovasyon ve Tadilat Profilleri

Dilatasyonu geçmişte yapılmış ve zarar görmüş profillerin yerine kaplama üstü olarak uygulanan profil tipleridir. Farklı fitil tip ve renkleri ile görsel değişiklikler sağlanabilmektedir.

Hareket Derzleri
Küçük aralıkların kapatılması gereken noktalarda kullanılan CoverEx profillerdir.

Duvar ve Tavan Profilleri
CoverEx’in sıva, alçı, seramik, doğal taş, izolasyon uygulanmış farklı duvar ve tavan yüzeylerinde kullanılan profillerdir.

Su Yalıtımlı Profiller
Su yalıtımı ihtiyacı olan noktalarda kullanılan özel çözümlü profillerdir.

Sismik Profiller
Sismik hareketleri karşılayacak (min. %50) profillerdir. Aynı zamanda dilatasyon boşluğunu daha dar gösteren tipleri de mevcuttur.

Dilatasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar

Dilatasyon profilleri ile ilgili detaylı çözümler, mutlaka konunun uzmanlarına danışılarak yerine getirilmelidir. Doğru projede doğru profilin kullanılması için İstanbul Teknik’in konusunda uzman kadrosu her zaman yanınızdadır. Dilatasyon profillerinin seçiminde ve uygulanmasında dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

Proje aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar

Dilatasyon derz boşluğu: Dilitasyon profilinin seçiminde derz boşluğu, dilatasyon profilinin seçiminde belirleyici rol oynar.
Kaplama tipi: Kullanılacak kaplamanın kalınlığı doğrudan profilin yüksekliğini belirlemektir.
Yapıda beklenen hareket miktarı: Dilatasyon profili seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biridir. Yapının yatay ve düşey hareket ihtiyacını karşılayacak kabiliyette profillerin kullanılması gerekmektedir. Burada hangi profilin kullanılacağı yapılacak statik hesaplarına göre belirlenir.
Dilatasyonun üzerinden geçmesi beklenen yük miktarı: Dilatasyonun üzerinden geçmesi beklenen yaya, hafif araç, ağır araç ve forklift benzeri unsurların geçişine göre taşıma kapasitesi ve tekerlerin yüzey temas alanı dikkate alınarak; hangi zemin profillerinin kullanılacağı belirlenir.
Profilin maruz kalacağı dış etmenler: Profilin kullanılacağı yerde hangi kimyasal etkilere maruz kalacağı ve bunun dışındaki dış unsurlar dilatasyon seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlardandır.
Su geçirimsizlik ihtiyacı: Açık otoparklar gibi dilatasyon yapılacak yerin suya maruz kalması durumunda, projede uygulanacak profilin su izolasyonu ile birlikte kullanılabilir olması gerekmektedir.
Yangın geçirimsizlik ihtiyacı: Olası bir yangın durumunda belirlenen süreyi karşılayabilecek profilin seçilmesi gerekmektedir.
Estetik görünüm: Mimari görüntü ile paralellik teşkil edecek renkte ve dizaynda profillerin seçilmesi önemli bir etkendir.
Akustik ihtiyaçlar: Gürültü endişesi yaşanan noktalarda profil detayı bu ihtiyaçları karşılamalıdır. Farklı kaplamalar arası geçiş: Dilatasyon derzinin iki yanındaki kaplamaların farklı ve kot farkının olduğu durumlarda hangi profilin kullanılacağı önemli bir etkendir.
Projenin tipi: Kullanılacak dilatasyonun yeni ya da tadilat/renovasyon projesinde kullanılacak olması profil seçimini belirleyen önemli unsurlardandır. Hangi tip proje olduğu doğrudan profilin montaj şekline etki etmektedir. Yeni projelerde kaplama altı profil, renovasyon projelerinde ise kaplama üstü profil kullanılmalıdır.