Haber Teknik

Dilovası İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin Zemin Stabilizasyonu ForTex ile Yapıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Dilovası’nda hayata geçirdiği atıksu arıtma tesisi projesinin zemin stabilizasyonu, İstanbul Teknik’in ForTex ve GeoTeknik ürünleri ile gerçekleştirildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen ve yükleniciliğini Maksu İnşaat – Konyaaltı İnşaat Ortaklığının yaptığı; Dilovası İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Yapım İşi’nin zemin stabilizasyonu; İstanbul Teknik’in ForTex GG 60/60 P Geogrid ve GeoTeknik 2500 PP Örgüsüz Geotekstil ürünleri ile sağlandı.

 

Projenin oturma alanı dere yatağı olup, zeminde yapılan etütler neticesinde sıvılaşma riski olduğu tespit edilmiş ve fore kazık imalatı ön görülmüştür.

İstanbul Teknik Proje Ekibi’nin çözüm önerisi

İstanbul Teknik’in proje ekibinde yer alan uzman zemin mühendisleri; en güvenli ve ekonomik tasarımın yapılabilmesi ve zemin modelinin belirlenmesi için zemin etüt verilerini incelemişlerdir.

zemin iyileştirme metoduna göre en uygun ürün tipi tespit edilmiştir. Bu çerçevede Fortex 60/60 P geogrid önerilmiştir. Tüm bu bilgiler baz alınarak tasarım parametreleri ve geometri belirlenerek stabilizasyon projesinin uygulama detayları sonuçlandırılmıştır.

Uygulama aşaması

Standart geogrid donatı yerleşimi, projelerde mevcut olup her 20 cm dolgu sonrası hesaplarda belirtilen tipteki geogridin serilmesi ve sonraki dolgu kademesiyle birlikte sıkıştırılması şeklinde uygulama yapılmıştır. Geogrid donatı kademesinin 15 – 20 cm altı ve üstü kırma taş dolgu malzemesi ile kenetlenmesi sağlanmıştır. Geogrid, kademe halinde düşey aralıkları 20 cm olacak şekilde teşkil edilmiştir.

“İstanbul Teknik’i pek çok yönden sunduğu avantajlar nedeniyle tercih ettik” Proje Müdürü Fatih ALTAY

Maksu – Konyaaltı İş Ortaklığı Proje Müdürü Fatih Altay, İstanbul Teknik ile birlikte yürüttükleri çalışma konusunda şunları söyledi: “İşin başlangıcında geogrid çözüm önerilerinin değerlendirilmesi aşamasında İstanbul Teknik, şeffaf ve özverili şekilde gerekli tüm teknik hesaplama, proje ve raporlama hizmetlerini sağlamıştır. Bu sayede proje için gerekli en uygun geogrid tipinin belirleme imkanına kavuştuk.Bunların yanında, İstanbul Teknik’in yerli üretici konumunda olması ve sunduğu ürün teklif fiyat marjının uygunluğu da dikkate alınarak Maksu – Konyaaltı İş Ortaklığı olarak İstanbul Teknik’i tercih ettik. İstanbul Teknik’ten temin ettiğimiz ürünler üzerinde yaptırdığımız kalite testleri, bu ürünlerin taahhüt edilen standartlarda olduğunu teyit etmektedir. Ürünlerin, termin programına uygun şekilde teslimatının yapılması bizleri ayrıca memnun etmiştir

Sonuç olarak Dilovası Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı projemizde, temel altı zemin iyileştirme çözümleri konusunda doğru bir iş ortağı ile çalıştığımızı rahatlıkla söyleyebilirim.”

Dilovası İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Projesi

Dilovası İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Dilovası Dilderesi yanındaki 48 dönüm alan üzerinde hayata geçirilmektedir. Azot ve fosfor giderimi yapacak olan Tesis, 333 bin nüfus için günde 60 bin metreküp debi kapasiteli olarak planlanmıştır. İlk etapta günde 40 bin metreküp debi kapasitesinin inşa edileceği ‘‘tesis’’ ile Gebze Kuzey Bölgesi ve Dilovası Bölgesi’nin atıksuları arıtılacaktır. Bölgedeki sanayi tesislerine kullanma suyu temini için 24 bin m3/gün kapasiteli ‘geri kazanım tesisi’ ve iki adet terfi merkezi de inşa edilecektir.