İstanbul Teknik, GeoGreen ile Çevrenin Yeşillendirilmesini Sağlıyor
Sanayi devriminden sonra yeşilden griye dönmeye başlayan dünyamız, her geçen gün hayat damarlarından birini daha yitirmeye devam etmektedir. Yükselen binalar, kalabalıklaşan nüfus, ev ve iş arasında gidip gelen kısır döngü içinde, hepimiz rahat nefes alabileceğimiz alanlara ihtiyaç duymaktayız. Gözlerimiz, yeşilin insan ruhunu dinlendiren, huzur verici tonunu arıyor.
Şehirlerin dört bir yanını kaplayan gökdelenler arasında hava sirkülasyonu olmadığı için ne yazık ki temiz havaya hasret yaşıyoruz. Her geçen gün artan nüfus, su kullanımını arttırarak, su kaynaklarının yetersiz kalmasına neden olmaktadır.
Yaşanan bu olumsuz gelişmeler sonucunda çevrenin korunmasına yönelik; halk, sivil toplum kuruluşları ve politikacılar arasında bir farkındalık oluştu. Oluşan bu farkındalık bizlere daha iyi bir çevrede yaşama olanağı olarak kendini gösterdi. İstanbul Teknik de oluşan bu farkındalığa; GeoGreen Yeşil Çatı Sistemleri ile katkıda bulunuyor.
Yeşil Çatının Faydaları
Kentleşmenin yoğun olduğu bölgelerde kullanımı fazla olan yeşil çatı sistemleri, griden yeşile dönüşümü sağlamaktadır. Modern yapıların balkon, teras, çevre düzenlemesi ve otopark üstlerinde kullanılan yeşil çatı sistemleri, birden çok amaca hizmet etmek ve fayda sunmaktadır.
Yağmur Suyunu Tutar
Yeşil çatılar, yağmur suyunu kullanarak yeşil örtüye dönüştürdüğünden drenaj yoğunluğunu azaltmaktadır. Böylelikle de atık su şebeke yükü azalmaktadır. 20 ila 40 cm arasında yoğun olarak bitkilendirilmiş bir çatı 10 – 15 cm yüksekliğinde su tutma kapasitesine sahiptir. Bu da bir yerleşim yerine düşen yağmur suyunun % 10 ila 15 arasındaki bir kısmının yeşil çatılar sayesinde tutulması manasına gelmektedir. Toprak kalınlığının artışına paralel olarak, yeşil çatının düşen yağmur suyunu tutma oranı da bu doğrultuda artar.
Hava Kirliliğini Engeller
Yeşil çatılar, rüzgara bağlı olarak yılda 200 g ila 2 kg arasında tozu tutmaktadır. Yeşil örtüsü olan ve olmayan bölgeler arasında yapılan ölçümlere göre; yeşile sahip olmayan bölgelerin havalarında 3 ila 7 kat arasında daha fazla toz partikülüne rastlanmıştır.
Oksijen üretimi ve buhar geçirimi
Yeşil çatılar, havanın kalitesini yükselterek, nefes almayı kolaylaştırmaktadır. 1 metrekare çim çatı yaz aylarında dört kişinin oksijen ihtiyacını karşılamaktadır. Gece ve kış aylarının ortalamaya girmesi ile birlikte 1.5 metrekare çim alanı, bir yıl içinde bir insanın yıllık ihtiyacı kadar oksijen üretebilmektedir. Bunun yanında yeşil çim çatıdan meydana getirilen örtüler; buhar geçirim özelliğiyle yapının nefes almasını ve yapı içindeki nemin atılmasını sağlamaktadır. Bu da yapı içindeki kişilerin yaşam kalitesini arttırarak, ısının hissedilme eşiğini olumlu olarak etkilemektedir.
İzolasyon ve ağırlık
Yeşil çatılar, kuru halde taş yününe eşdeğer ısı izolasyon değerleri sağlamaktadır. Yüksek izolasyon değerine sahip ısı radyasyonu yapmayan yapısı ile kentsel ısı adası etkisini azaltır. Çatı yüzeyinin ısısını düşürerek, serim ortam yaratılmasını sağlar. Yeşil çatının, ısı girişini %85, ısı kaybını %70 oranında azalttığı hesaplanmıştır. Böylelikle yeşil çatı, ısıtma ve soğutma giderlerini aşağıya çekerek, genel gider maliyetlerini düşürmektedir.
Ses izolasyonu
Yeşil çatılar, sesi emerek gürültüyü azaltmaktadır. Yeşil çatı, yüksek desibeldeki ses frekanslarını gürültü eşiğinin altına düşürerek sessiz mekanlar sağlar.
Elektromanyetik ışınım
Yeşil çatıların 10 cm’lik toprak katmanlı yeşil çatının elektromanyetik ışınımı %99’a kadar azalttığı ölçümlenmiştir.
Sera gazları ve ağır metaller
Yeşil çatılardaki toprak, yağmur suyuna havadan karışan ağır metalleri ve tuzu tutmaktadır. Bakır, kurşun ve kadmiyum gibi metallerin %98, çinkonun %16 oranında tutularak sudan arındırıldığı tespit edilmiştir.
Geri dönüşüm ve düşük enerji
Yeşil çatılar, geri dönüşümlü malzemelerdir. Elde edilmesinde ve uygulanmasında çok düşük enerji kullanılır. Genellikle insan gücü yeterlidir.
Toprak kazanımı
Yeşil çatılar, temelde kaybedilen yaşamsal toprağın geri kazanılmasını sağlar. Kent içinde yeşil alanlar yaratarak, yaşama renk katar. Binaların bünyesinde doğa ile teması sağlayarak güvenli ve sağlıklı ortamlar yaratır.
Alan ve vizyon kazanımı
Yeşil çatılar, geniş çatı alanlarının kullanılır hale getirilmesine ve peyzaj düzenlemelerine olanak sağlar. Tasarım ve estetik zenginliği olarak sunduğu yeni açılımlara ek olarak, yeşil ile bütünleşmiş mimari güzellikler sunar.
Yapıyı koruma ve kollama
Yeşil çatılar, yapıyı ultraviyole ışınlardan; çatıyı ve taşıyıcı konstrüksiyonu da mekanik hasarlardan korur. Geleneksel çatılarda -20 ila +80 arasındaki genleşme aralığına karşılık, 10 cm’lik bir yeşil çatı günlük ve mevsimsel ısı değişikliği aralığını daraltır. Yüzey ısısı 10 ila 30 derece arasında kalarak büzülme ve genleşme stresi yaratmadığından, malzeme yorgunluğu ve kırılganlık yaratmaz. Çatı ve yapının ömrünü uzatır. Yenileme maliyetini ve işletim giderlerini düşürür.
Yangın
Yeşil çatılar, bünyesinde herhangi bir yanıcı malzeme bulundurmamaktadır. Isı ve alev geçirmez. Bu nedenlerden ötürü yangına karşı en üst seviyede güvenlidir.
İntensif (yoğun) ve Ekstensif (seyrek) Yeşil Çatılar
Çatı bahçeleri yoğun ve seyrek olarak iki ana yöntem ile yeşillendirilir. Bol toprak kullanılarak yapılan yoğun yeşillendirmede, çatı üzerinde ağaçların bile yetiştirilmesi söz konusudur. Yoğun yeşillendirme yaparken dikkat edilmesi gereken husus; sistemin çatıya verdiği yük ortalama 300-400 kg/m2 olduğundan, statik sistem bu yüke dayanacak şekilde oluşturulmalıdır. Bu sistemdeki bitkiler için bakım gerekeceği için, malzeme seçiminde bakım ve sulama esnasında çatıya gelecek mekanik etkiler de göz önüne alınmalıdır.
Ekstensif, hafif çatı bahçelerinin elde edilebildiği yeşillendirme sistemidir. Bu sistemde çatıya verilen yük yaklaşık 100 kg/m2’dir. Yapıya verilen yükün önemli ölçüde düşük olduğu seyrek sistem ile yeşillendirilen çatıların bakımı yılda bir veya iki kez yapılır.
Seyrek olarak yeşillendirilen çatılarda bakım istemeden yaşayabilen bitkilerin kullanılması gerekir. Bu sebeplerden ötürü çatı ortamına adapte olabilen ve kendini sürekli yenileyebilen; sedum esaslı bitkiler, yosunsu bitkiler ve çalılar çok uygundur. Bu tip bitkiler aynı zamanda çatının düzgün olarak kaplanmasını da sağlar.
Ekimi için en uygun aylar Mart ve Nisan olan sedum fideleri, düzgün yayılmış toprak tabakasına eşit miktarda serpilir. Üzeri 10-15/m2 bitki toprağıyla örtülerek sulanır.
Toprağın önceden yayılması durumunda fideler iyice bastırılarak toprağa gömülür. Bahsedilen yöntemlerle ile 50 g/m2 sedum fidesi, 2-3 yıl içinde çatı yüzeyinin tamamen bitki ile kaplanmasını sağlar. Büyük çatı alanlarında sedum fidelerine; çiçek, çalı ve çim tohumları karıştırılarak daha yeşil bir görüntü elde edilebilir.
Son Dönemlerde İstanbul Teknik ile Yeşillenen Projelerden Bazıları
Lokasyonu: İstanbul Beylikdüzü
Müteahhit: Günyüzü İnşaat ve Liv Yapı Ortaklığı
Proje Kullanılan GeoGreen Ürünleri:
50.000 m² TekDrain GGF 25 Drenaj Levhası
3.000 m² TekDrain Geo 10/400 Drenaj Levhası
1.000 m²TekDrain PE 380 Kök Tutucu Örtü
Projenin Adı: Yalı Ataköy Projesi
Lokasyonu: İstanbul Bakırköy
Müşteri: Zarif Peyzaj
Müteahhit: Özyazıcı İnşaat & Karadeniz Örme Tekstil Ltd. Şti.
Projede Kullanılan GeoGreen Ürünleri:
23.000 m² TekDrain GF 40 Drenaj Levhası
25.000 m² İzoTeknik 5000 Örgüsüz Koruyucu ve Nem Tutucu Geotekstil
23.000 m² TekDrain PE 380 Kök Tutucu Örtü
23.000 m² GeoTeknik 1100 Örgüsüz Filtre Geotekstil
Lokasyonu: İstanbul Çamlıca
Müşteri: Işık Peyzaj
Müteahhit: Mesa Mesken
Projede Kullanılan GeoGreen Ürünleri:
10.000 m² TekDrain GF 25 Drenaj Levhası
10.000 m² İzoTeknik 5000 Örgüsüz Koruyucu ve Nem Tutucu Geotekstil
10.000 m² TekDrain PE 380 Kök Tutucu Örtü
10.000 m² GeoTeknik 1100 Örgüsüz Filtre Geotekstil
Projenin Adı: Vezüv Konakları Projesi
Lokasyonu: İstanbul Bakırköy
Müteahhit: Dimar Yapı
Projede Kullanılan GeoGreen Ürünleri:
1500 m² TekDrain GF 25 Drenaj Levhası
1500 m² İzoTeknik 5000 Örgüsüz Koruyucu ve Nem Tutucu Geotekstil
1500 m² PE 380 Kök Tutucu Örtü
1500 m² GeoTeknik 1100 Örgüsüz Filtre Geotekstil