İstanbul Teknik, Surfaces Pro General Trading firması ile imzaladığı bayilik sözleşmesiyle Kuveyt pazarına girdi. Kuveyt inşaat sektörünün genç firrmalarından Surfaces Pro General Trading ile imzaladığı anlaşmayla Ortadoğu pazarındaki hacmini daha da arttıran İstanbul Teknik, bölgenin önemli aktörlerinden biri olduğunu tekrar gösterdi
Türkiye’yi uluslararası arenada başarıyla temsil eden İstanbul Teknik, Kuveyt’in en önemli inşaat firmalarından Back Combined General Trading & Contracting Group’un kardeş firmalarından Surfaces Pro General Trading ile bayilik sözleşmesi imzaladı. İmza töreni; İstanbul Teknik İhracat Müdürü Murat Erbaş ve Surfaces Pro General Trading Genel Müdürü Samer Rafeh arasında gerçekleştirildi. Bayilik sözleşmesine göre Surfaces Pro General Trading, İstanbul Teknik ürünlerinin Kuveyt pazarındaki yetkili satıcısı oluyor.
Genç bir şirket olmasına rağmen kısa zamanda başarıya ulaşan Surfaces Pro; İspanya’da GercoGres ve ITT, Almanya’da Illbruck ve Moeding, son olarak da Mısır’da Glassrock ile birlikte yaptığı işbirlikleriyle inşaat sektörüne dair birbirinden değerli projeleri hayata geçirmiştir.
İstanbul Teknik ile yapılan iş anlaşması da kısa zamanda meyvelerini vermiş ve Kuveyt’te inşa edilen Farwaniya Kültür Merkezi’nde GeoGreen Yeşil Çatı Sistemleri ve başka bir projenin inşasında CoverEx Dilatasyon Sistemleri tercih edilmiştir.
İki taraf ile imzalanan iş akdiyle ilgili olarak Surfaces Pro’nun Genel Müdürü Samer Rafeh şunları söyledi: “Kuveyt’in en genç inşaat firrmalarından biriyiz; ancak kısa zaman içinde büyük yol kat ettik. Kuveyt’e çok büyük bir potansiyel var; ancak biz üst firmamız Back Combined’ta olduğu gibi en iyilerle çalışmayı tercih ediyoruz. Bunun için de konusunda en iyisi olduğunu bildiğimiz İstanbul Teknik ile çalışma kararı aldık. Her iki tarafa da hayırlı olmasını diliyoruz.”
Back Combined Company Tarafından Gerçekleştirilen Bazı Projeler
Kuveyt’in en eski inşaat firrmalarından ve Surfaces Pro General’in de bağlı bulunduğu Back Combined Company, ülkesindeki en itibarlı projeleri ve rüyaları inşa etmesiyle tanınıyor. Back Combined Company tarafından inşa edilen projelerden bazıları şunlardır: “Mr. Hisham Abdullah Alsager Rehabilitasyon Merkezi, Ali Alghanem Sağlık Merkezi, Al Marzouk İncisi Renovasyonu, Albilad Fabrika Binası, Al Marzouk Cami, Delta Servis Konut İnşaatı ve Souk Alkuwait.”
Kuveyt İnşaat Sektörüne Dair
Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu’nun 2014 Mart ayında yayınladığı ülke raporuna göre Kuveyt hükümetinin o dönemki yıllık altyapı geliştirme bütçesi 108 milyar dolardır. Büyük ölçüde kamu ihalelerine dayanan inşaat sektörü, petrol yatlarındaki dalgalanmadan ötürü ‘yap – işlet – devret’ modeline dönmüştür.
5.479 km karayolu ağına sahip olan Kuveyt, ulaşım projelerinde zayıf kalmıştır. 2,6 milyar dolarlık bütçesiyle Subiya Geçidi Projesi, karayolu projeleri arasındaki en değerlisidir. Körfez Bölgesi’nde 2010 2020 yılları arasındaki dönemin demiryolları açısından verimli geçmesi beklenmektedir. Körfez İşbirliği Konseyi’nin bu dönemde demiryolları için 109 milyar dolar harcama yapması öngörülür. 2117 km uzunluğundaki Bölgesel Demiryolu Yapım Projesi ile Kuveyt’in KİK ülkelerine; KİK ülkelerinin de Irak, Suriye, Ürdün, Türkiye ve İran’ı birbirine bağlaması planlanmaktadır.
5 milyar dolarlık 70 bin adet lojman, idari bina, ulusal kütüphanenin yapımı da ülkenin inşaat yatırım planı dahilindedir. Üniversite binalarının yapımı için bütçelenen harcama bedeli 5 milyar dolardır. Sabah al-Salem Üniversitesi 3,5 milyar dolar ile bu projelerden en önemlisidir.
Olimpiyat oyunlarına da ev sahipliği yapmayı hede eyen Kuveyt için yeni spor tesislerinin yapımı gündemdedir. Kuveyt hükümetinin 2011 yılı inşaat sektörü yatırım bedeli 17,4 milyar dolardır. Bu, GSYİH’nin %7,4’üne tekabül etmektedir.