Haber Teknik

İstanbul Teknik’in AR-GE ve Üretim Faaliyetleri Her Geçen Gün Artarak Devam Ediyor

Mühendislik çözümleri konusunda inşaat sektörünün önde gelen markalarından olan İstanbul Teknik, 2010 yılında başladığı üretim faaliyetlerini her geçen gün arttırarak devam ediyor.

İnşaat sektörüne sunduğu çözümler ve kullandığı modern teknolojiler nedeniyle yenilikçi kimliği ile tanınan İstanbul Teknik; bugün üç milyonu polyester örgülü olmak üzere toplam 6 milyon metrekare üretim yapıyor. Yıllık 30 milyon dübel ve yaklaşık 7 bin ton asfalt katkı malzemesi üreten İstanbul Teknik’in dört yıldaki gelişimini Fabrika Müdürü Uğur Yılmaz’dan dinliyoruz.

İstanbul Teknik’in üretim tesisi hakkında biraz bilgi verir misiniz?

İstanbul Teknik, 2010 yılı Ekim ayında Çorlu Velimeşe Sanayi Bölgesi’nde 2.400 metrekare kapalı alana sahip fabrikasında üretim yapmaya başladı. Bu aynı zamanda, Türkiye’de ilk kez yüzde yüz Türk menşeli bir firmanın polyester ve cam elyaf örgülü geogrid üretmesi anlamına gelmektedir. Böylelikle İstanbul Teknik, faaliyet gösterdiği sektördeki öncülüğünü bir kez daha göstermiştir.

Üretim için gerekli altyapı çalışmaları yapılırken ürünlerin kalite kontrol testlerini yapabilmek için de çekme test makinesini bünyemize kattık. Buradaki amacımız müşterilerimize en iyi hizmeti sunabilmek ve teknik değerlerini sunduğumuz ürünleri kendilerine ulaştırmadan önce gerekli mukavemetleri sağlayıp sağlamadıklarını gözlemlemekti. Bunda da oldukça başarılı olduk. Tüm bunların yanı sıra aynı dübel üretimi için iki adet enjeksiyon makinesi ve kalıpların teminini yerine getirdik.

Geçen zaman içinde üretimde ne gibi yenilikler meydana geldi?

İstanbul Teknik misyon olarak her zaman kendini geliştirmeye ve müşterilerinin ihtiyaçlarını gidermeye odaklanmış bir firmadır. Bu bağlamda geçen dört senelik zaman zarfında bu açıdan büyük aşama kaydettiğimizi söyleyebilirim.

Öncelikle pazarın ve müşterilerimizin ihtiyaçlarını göz önüne aldık. Bu nedenle de ForTex ve AsfaltTex ürünlerimizde talep edilen geogrid ve geotekstilin birleştirilmesiyle oluşan geokompozit üretiminin gerçekleştirilebilmesi için kaplama hattımızı revize ettik.

Geogrid ürünlerimizde mukavemeti arttırmak için örgü sistemini geliştirme yoluna gittik. Birleşim noktalarındaki mukavemeti arttırmak adına yaptığımız bu revizyon nedeniyle örgü makinemizi modifiye ettik.

Geçen zaman zarfındaki önemli yeniliklerden biri de iplik stoklarının neden olduğu maliyetleri ortadan kaldırmaktır. İplik, geogrid üretimindeki en önemli kalemlerden biridir. Her tip geogrid için de farklı kalınlıklarda iplik stoklamak gerekir.

Bu da ciddi bir stok maliyeti anlamına gelmektedir. Biz de stok maliyetlerini ortadan kaldırmak için iplik katlama büküm makinelerini fabrikamız bünyesine kattık. Bu da maliyetlerimizin düşmesine ve müşterilerimize daha ekonomik fi yatlar sunmamıza imkan tanıdı.

Fabrikamızdaki diğer gelişmeleri de; PVC plastisol üretiminin başlaması, tüm dübel tiplerinin üretimine başlanması ve elyaf üretimine başlanması olarak sıralayabiliriz.

FileTex cam elyaf fi le baskı hattının kurulması da üretim tesisimizde meydana gelen önemli gelişmeler arasındadır. Bu hat sayesinde müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda kendi logolarını cam elyaf fi le üzerine baskı yapabilmekteyiz.

Hayata geçirdiğimiz bir diğer önemli gelişme de asfalt kimyasalları konusunda attığımız adımlardır. Üretim tesisimiz bünyesinde yer alan AR-GE departmanımızın yürüttüğü uzun araştırmalar sonucunda Türkiye’de bir ilke imza attık. Türkiye’nin ilk yerli malı soyulma önleyici katkı malzemesi olan TeraGrip’i piyasaya sunduk. Şimdiye kadar yurtdışından temin edilmek zorunda kalınan bu ürüne, artık müşterilerimiz yüzde yüz Türk bir firmanın garantisi ile kolaylıkla ulaşabilmektedir. Benzerlerine oranla çok daha iyi sonuçlar verdiği kanıtlanan ürünümüz, hem daha ekonomiktir hem de müşterilerimize ekstra bir yük olan nakliye maliyetlerini ortadan kaldırmaktadır.

Tabi bu kadar gelişime paralel olarak fabrikamızı büyütme ihtiyacı duyduk ve başlangıçtaki alanımızı neredeyse iki katına çıkarttık. Eğer böyle gidersek önümüzdeki yıllarda benzer gelişmelerin meydana gelebileceğini gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.

Biraz da mevcut durumdan söz edebilir miyiz?

20 kişinin faaliyet gösterdiği üretim tesisimizde şu anda; ForTex örgülü geogrid, AsfaltTex cam elyaf örgülü geogrid, geokompozit, FiberCon beton elyafı, TeraGrip soyulma önleyici katkı malzemesi, ılık asfalt katkı malzemeleri, soğuk asfalt katkı malzemeleri, emülgatör, epoksi, PVC plastisol ve TekFix dübel üretimi gerçekleştirilmektedir. Yıllık üretim miktarlarımıza da kısaca değinmek gerekirse o da şöyledir:

 Polyester örgülü GeoGrid 3 milyon m²/yıl  
 Asfalt Örgülü GeoGrid 3 milyon m²/yıl  
 Dübel 30 milyon ad/yıl  
 Beton Elyafı 30 milyon ad/yıl  
 Asfalt soyulma önleyici katkı malzemeleri 3000 ton/yıl  
 Ilık asfalt katkı malzemeleri 600 ton/yıl  
 Soğuk asfalt katkı malzemeleri 2000 ton/yıl  
 Emülgatör 600 ton/yıl  
 Epoksi 3000 ton/yıl  
 PVC Plastisol 3000 ton/yıl

 

AR-GE faaliyetlerinden biraz söz eder misiniz?

İstanbul Teknik olarak AR-GE en fazla önem verdiğimiz konularından başında gelmektedir. Sürekli gelişen ve değişen pazar ihtiyaçları ve müşterilerimizin iş sahasında karşılaştıkları sorunları en ekonomik şekilde çözmek AR-GE faaliyetlerimizin temelini oluşturmaktadır. İnşaat sektörü Türkiye’nin ekonomik bakımdan lokomotifi – dir. Bu somut rakamlarla sabit bir durumdur. İnşaat sektörünün ihtiyaçları ve maliyetleri her geçen gün artmaktadır. Sektörün ihtiyaç duyduğu pek çok ürün yurtdışından ithal edilmektedir. Biz, bir Türk firması olarak bunları Türkiye’de üretirsek ülke ekonomisine de katkıda bulunabiliriz diye düşündük ve AR-GE çalışmalarımıza başladık. Yaptığımız testlerde de gördük ki; bizim ürettiğimiz ürünler, ithal benzerlerine göre daha iyi sonuçlar veriyor. Bunun yanında daha ekonomik. Bu da ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Yaptığımız çalışmalar sonucunda da; geogrid kaplama malzemesi PVC plastisol, asfalt soyulma önleyici katkı malzemeleri, mermer sektöründe kullanılan epoksi ve asfalt sektöründe kullanılan diğer kimyasal ürünleri ürettik. Bundan sonra da pazarın ihtiyaçları ve müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda AR-GE faaliyetlerimiz devam edecektir.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Üretim, sanayileşmenin temel direğidir. Bir milletinin başarısının belirlenmesinde ve yaşam standartlarının yükselmesinde en önemli etkendir. Gelişmişliğin temel göstergesidir. Üretim yapmayan ülkeler, ne yazık ki dışa bağımlıdır ve yerinde saymaya mahkumdur. Biz İstanbul Teknik olarak, ürettiğimiz ürünler ile ‘yaşamı iyileştirmeye yönelik bir sosyal sorumluluğu da yerine getiriyoruz. İstiyoruz ki; inşaat sektörü kalkınsın, daha çok kişiyi istihdam edebilelim, hayata geçirdiğimiz projeler vatandaşlarımıza faydalı olsun. Bu konuda üzerimize düşeni yerine getirmeye devam edeceğiz.