İstanbul Teknik, ses izolasyonunda dünyanın önde gelen üreticilerinden Knauf Insulation ile yaptığı dağıtıcılık anlaşmasıyla Heraklith ürünlerini Türkiye pazarına sunuyor.
Ses Yalıtım Nedir?
Kısaca ‘gürültü’ olarak tanımlayacağımız ‘rahatsız edici sesler’, günümüzde özellikle yoğun kentleşmenin yaşandığı alanlarda daha çok görülmektedir. Gürültü, insan sağlığına ve konforuna zarar veren önemli etkenlerden biridir. Komşudan, yoldan geçen seyyar satıcıdan, trafikten ya da farklı bir kaynaktan gelen rahatsız edici sesler farklı gürültü tonları olarak algılanır ve rahatsızlık hissi verir. Ses yalıtımının amacı; gürültünün insan üzerinde yaratacağı zararlı etkileri en aza indirmektir.
Gürültü, zihinsel olarak zamanla kanıksanmış olsa dahi,
insan üzerindeki; sinirlilik, uyku bozukluğu, vücut salgılarındaki anormallik ve hamilelik dönemlerinde düşüğe sebep olabilmesi gibi muhtemel zararları tetiklemesi ihtimaller dahilindedir. Bunların haricinde uzun süre yüksek gürültüye maruz kalma durumlarında ilaç ve cerrahi yollarla tedavi edilemeyen işitme kayıpları da yaşanabilmektedir. Bu sebeplerden ötürü tüm mekanlarda ses izolasyonunun yapılması büyük önem taşımaktadır.
Ses Yalıtımının Faydaları Nelerdir?
- Stresi meydana getiren kaynağı ortadan kaldırarak sağlıklı ve konforlu yaşam alanları oluşturur.
- Fabrika ve imalathane gibi endüstriyel tesislerde gürültüden meydana gelebilecek dikkat dağınıklıkları neticesinde oluşan iş kazalarının azaltılmasını sağlar.
- WHO, yaptığı araştırmalarda gürültüye maruz kalan öğrencilerin uzun dönemli hatırlama sorunu yaşadıklarını tespit etmiştir. Ayrıca kavrama yeteneklerinin de azaldığını gözlemlemiştir. Ses yalıtımı, bu noktada eğitimin kalitesini arttıran bir görev üstlenmektedir.
Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?
- Ses yalıtımının inşaat aşamasında yapılması tercih edilir.
- Düşük frekanslı sesler ile yüksek frekanslı sesleri yutucu malzemelerin bir arada kullanılmasına dikkat edilmelidir.
- Komşu iki mekan arasındaki duvarlarda ses geçişlerini azaltmak için yapı elemanının birbirine temas etmeyecek şekilde iki katman oluşturacak şekilde bölünmesi gerekir. Araya da yay görevi görecek ses yutucu malzemeler yerleştirilmelidir.
Bu sayede; ilk katmandan kısmen geçebilen ses dalgaları, ses yutucu malzemenin içinden geçerken büyük ölçüde yutulur. İkinci katmanın kütlesinde kaynaklanan dirence maruz kalan seslerin de geçişi azaltılmış olur.
İstanbul Teknik’in Ses Yalıtım Ürünleri
Heraklith
Heraklith; mükemmel ve biyolojik özelliklere sahip tek kat çimento bağlayıcılı ahşap yonga levhalardır. Aşağıdaki diğer ürünlerde de (Heratekta ve Tektalan) esas katman olarak kullanılmaktadır. Heraklith;
- Çatılarda ısı izolasyonu amacıyla,
- Tek ve çok katlı bölme duvar uygulamalarında,
- İzolasyon uygulamalarında kesintisizlik sağlamak için,
- Ses izolasyonu istenen yapılarda,
- Mantolama uygulamalarında son kat olarak kullanılır.
Heratekta
Heratekta; 2 – 3 katmanlı, bir katmanı EPS, iki yüzü ya da tek yüzü çimento bazlı ahşap yonga kaplamalı kompozit levhalardır. Heratekta
- Garaj ya da yer altı otopark benzeri alanlarda ısı izolasyonu amacıyla,
- İzolasyon uygulamalarında kesintisizlik sağlamak için,
- Darbe dayanımı istenen detaylarda kullanılır.
Tektalan
Tektalan, 2 – 3 katmanlı, bir katmanı taşyünü, iki yüzü ya da tek yüzü çimento bazlı ahşap yonga kaplamalı kom pozit levhalardır.
Tektalan;
- Garaj ya da yer altı otopark bezeri alanlarda ısı, ses ve yangın izolasyonu (A2) amacıyla,
- Mantolamalarda,
- Darbe dayanımı istenen detaylarda kullanılır.
Tektalan A2HS
İki kat yanıcı olmayan birbirinden bağımsız ahşap yonga levhanın arasında taşyünü plakasından oluşmuş bir çekirdeğe sahiptir. Toplamda üç katmandan oluşan bir yalıtım malzemesidir ve ahşap yünü plakaların kalınlığı 5 mm’dir. Taşyünü levha kalınlığı ürün tiplerine bağlı olarak değişebilmektedir. Ürünler, EN 13501-1 standardına göre A2 yangın sınıfındadır ve ilgili Avrupa normu EN13168’e göre üretilmektedir. Ahşap yonga plakaların tek veya her iki yüzü de istenen RAL kodlarında boyanabilmektedir.
Tektalan A2C2
Tek kat yanıcı olmayan ahşap yonga levha ve taşyünü plakası ile birlikte toplamda iki katmandan oluşan yalıtım malzemesidir. Ahşap yonga plakanın kalınlığı 5 mm’dir. Taşyünü levha kalınlığı ürün tiplerine bağlı olarak değişebilmektedir. Ürünler, EN 13501-1 standardına göre A2 yangın sınıfındadır ve ilgili Avrupa normu EN13168’e göre üretilmektedir. Ahşap yonga plakalı olan yüzü istenen RAL kodlarında boyanabilmektedir.
Heraklith Dübel
Heraklith dübel, Heraklith akustik panellerinin betona mekanik olarak sabitlenmesi için üretilmiştir. Tavan ve duvar sabitlemeleri için idealdir. Çelik çivilidir. UV dayanımlıdır. Plastik başı boyanabilir. Dübel başının çapı 25 mm’dir. 50, 75 – 200 mm arası boy ebatları vardır.
Ses Yalıtımı ve Akustik Performans
Modern dünyada artık herkes her yerde rahatsız edici veya yüksek sese maruz kalmaktadır. Heraklith ürünleri ile ses yalıtımının yanı sıra akustik düzenlemeler de yapılabilmektedir. Heraklith, arzu edilirse hazır boyalı olarak veya sonradan boyanarak da kullanılabilir. Akustik düzenleme veya ses yalıtımı taleplerinde, yerinde tespit ile mekanın çözümlemesi yapılmalıdır.
Otopark ve Kilerlerde Isı ve Yangın Yalıtımı
Kiler ve otopark tavanlarında, yangına karşı dayanıklı, doğru iklimlendirilmiş ve ses yalıtımı yapılarak bina ile ayrıştırılmış bir ortam oluşturulmalıdır. Seçilen yalıtım malzemesinde de bu özelliklerinin hepsinin bir arada olması beklenmektedir. Bu beklenti, Heraklith levhalarıyla en üst düzeyde elde edilmektedir.
Heraklith ve Knauf Insulation’a Dair
Heraklith, Knauf Insulation’ın Macaristan Zalaegerszeg Heraklith Fabrikası’nda üretilen çimento bağlayıcı ahşap yünü levha ürünüdür. Otopark, servis alanlarındaki ses yalıtımlarında ve otoyollardaki ses bariyerlerinde kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak iç mekan ve betonarme yapılar için ölü kalıp uygulamalarında da kullanılmaktadır.
Knauf Insulation’ın Macaristan Heraklith Fabrikası günde 2500 m2 üretim kapasitesine sahiptir. Bu da yılda yaklaşık 900 bin m2’lik bir üretime denk gelmektedir.
Levhaların standart ölçüleri; 1000 – 2000 mm boy, 500 – 600 mm en ve 15 – 25 – 35 – 50 – 75 – 100 mm kalınlık şeklindedir. Lamine edildiğinde kalınlık ölçüsü 125 – 150 mm’ye kadar ulaşabilmektedir.