Sabiha Gökçen’de 20 bin metrekare ForTex Kullanıldı

Adını Türkiye’nin ilk kadın pilotundan alan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın hangar binası ve eklerinin yapım işlerinde İstanbul Teknik’in ForTex geogrid ürünleri kullanıldı.

İstanbul Anadolu Yakası’nda yer alan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın hangar zeminlerinde Nuhoğlu – Nas Hangar Adi Ortaklığı’nın tercihi ForTex oldu.

sabiha-gokcende-20-bin-metrekare-fortex-kullanildi-02

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, Pendik ilçesi sınırlarında inşa edilen İstanbul’un ikinci havalimanıdır. İsmini dünyanın ilk kadın savaş pilotu ve Türkiye’nin ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen’den almıştır. Yıllık 25 milyon yolcu taşıma kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük üçüncü havalimanıdır.

Sabiha Gökçen’e bakım amaçlı gelen uçaklar, zemin için ciddi yükler teşkil etmektedir. Zemine yansıyan çekmelerin karşılanması ve uniform oturmanın sağlanması proje için büyük bir gereksinimdi. Zemindeki bu ihtiyacın giderilmesi için ForTex çift yönlü geogrid, kırmataş temelinde tabakalar arasında kullanıldı. Böylelikle ForTex donatılı temel tabakasının bir platform olarak çalışması ve uçakların metrekarede 80 tonu bulan yüklerinin oluşturacağı oturmaların ortadan kaldırılması sağlandı.

Mukavemetin her iki yöne gerekli olduğu stabilizasyon uygulamalar için ForTex çift yönlü Geogrid ForTex Geogridler, inşaat mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan çeşitli ihtiyaçlar için geliştirilmiş, yüksek mukavemetli malzemelerdir. Özellikle çift yönlü geogridler, mukavemetin her iki yönde gerekli olduğu stabilizasyon amaçlı uygulamalar için ideal çözümler sunar.