Ülkemizde son yıllarda büyük bir ivme ile yatırımlarına devam edilen Rüzgar Elektrik Santrallerinden biri olan ve tamamlandığında 44.1 MW’lik enerji üretecek Silivri RES projesindeki zayıf zeminden kaynaklanan stabilizasyon problemleri İstanbul Teknik’in ForTex geogridleri ile çözüldü.
Dünyanın pek çok ülkesinde enerji için fosil atık diye tabir edilen; kömür, petrol ve doğalgaz gibi kaynaklar kullanılmaktadır. Bu kaynakların rezervlerinin her geçen gün azalması fi yatlarının giderek artmasına neden olmaktadır. Tüm bunların yanında bu tip enerji kaynakları çevreye büyük ölçüde zarar vermektedir.
Kısaca RES olarak adlandırılan Rüzgar Elektrik Santralleri, yukarıdaki enerji kaynaklarının aksine yenilebilir bir enerji kaynağı olduğundan sürekli olarak kendini yenileyebilmektedir. Bu sayede kaynağı hiçbir zaman tükenmemekte ve çevreye zarar vermemektedir. Ülkemizde de son yıllarda RES’lerin kullanımına yönelik ciddi adımlar atılmakta ve konu ile ilgili ciddi düzenlemeler yapılmaktadır. Fakat RES’ler bulundukları konum nedeniyle genellikle zayıf zemin karakterine sahip, uzak ve ıssız bölgelerde kurulmaktadır.
Silivri RES’in Zayıf Zemin Problemi ForTex ile Çözüldü.
İşte böylesine zorlu koşullarda gerçekleştirilmesi gereken Silivri RES projesindeki zayıf zeminden kaynaklanan problemler İstanbul Teknik’in ForTex geogridleri ile çözüldü.
Projenin planlandığı arazide türbinlerin inşa edileceği noktaya taşınması ve platform oluşturularak dev vinçlerle kurulması için zorlu koşullar mevcuttu. Yumuşak bir kil yapıya sahip zeminden ötürü, ulaşımın sağlanacağı yolların bilinen usullerle yapılması planlanan projenin bitiş tarihinde muhtemel sarkmalar meydana getirirken bunun yanında müteahhidin bütçesine ciddi maliyet yükü bindirecekti. Zira projenin geleneksel usullerle yapılması halinde; yolun zaman içinde oturması beklenecekti ve bu da söz konusu projede sağlıklı hizmet vermesi için olası ek maliyetleri beraberinde getiriyordu.
İstanbul Teknik’in Uzman Mühendis Kadrosundan Silivri RES Projesine Has Uygulama
İstanbul Teknik’in konusunda uzman mühendis ekibinin projeye has uyguladığı zemin güçlendirme
çözümleri ile proje hem daha hızlı ilerlemekte hem de geleneksel yöntemde mevcut bütçenin üzerine binebilecek ek maliyetler ortadan kalkmış durumda. İstanbul Teknik’in projede kullanılan ForTex GG 55/55 P ve İzoTeknik 2000 ayırıcı geotekstil ürünleri nebati toprağın bir miktar sıyrılmasında sonra gergin bir şekilde serilmesiyle uygulandı. Ürünler geotekstil ayırıcı, 20 cm granüler dolgu, silindir le vibrasyonlu sıkıştırma,ForTex GG 55/55 P, 20 cm granüler dolgu ve 20 cm granüler dolgu katmanları şeklinde uygulandı.
ForTex geogridleri yola gelen üst yapı yüklerinin karşılanması için gereken dolgu tabaka kalınlığını düşünerek hafriyat maliyetlerini düşürdü. Ek olarak yapılacak yol dolgusunda oluşabilecek lokal oturmalar asgariye indirildi.
ForTex: İnşaat Mühendisliğinin Çeşitli Uygulamalarındaki İhtiyaçları İçin
ForTex geogridleri, inşaat mühendisliğinin çeşitli uygulamalardaki geogrid ihtiyaçları için geliştirilmiş, yüksek mukavemetli malzemelerdir. Polyester mikro iplikçiklerin dikdörtgenler şeklinde örülüp üzerinin PVC ile kaplanması yöntemiyle üretilir. Düğüm noktalarında daha sağlam olabilmesi için özel tasarlanmış bir dikiş yöntemi sayesinde yüksek performans sağlamaktadır.